Politică

Ziua judecăţii la PDL. Boc i-a tras afară după el pe toţi miniştrii partidului care îl înjunghiaseră în direct

Ziua judecăţii la PDL. Boc i-a tras afară după el pe toţi miniştrii partidului care îl înjunghiaseră în direct

A fost odată

Autor: Iulian Anghel, Alexandru Matei

08.02.2012, 00:07 1775

Ministrul Elena Udrea care du­minică-seară anunţa zâm­bind aproape com­plice cu poporul că pre­mie­rul Emil Boc va lua lu­ni decizia "aşteptată de popor" avea să afle ieri ce înseamnă acest lucru: Emil Boc, pre­mierul demisionar, nu pleacă singur din guvern, ci cu întreaga garnitură de miniştri (foşti) PDL. Toţi, până la unul!

Emil Boc şi-a amintit că este încă pre­şe­dintele PDL, principala formaţiune de guver­nământ. Ieri dimineaţă, ştirile venite pe surse indicau o schimbare "pe ici, pe colo" a miniştrilor PDL. Posturile în vedere erau aceleaşi ca şi în urmă cu un an şi ceva: Economie, Comunicaţii, Finanţe, Agricul­tură şi Interne, adică fotoliile pe care veniseră oameni noi în septembrie 2010 şi care acum aveau să lase loc altora. Rotire de cadre ce putea indica un lucru: în Cabinet sunt posturi intangibile, pre­cum cel de ministru al dezvoltării, deţinut de Elena Udrea. Degeaba ar fi ţipat Sorin Frunzăverde, lider al PDL, care îi viza postul, răspunsul a fost până ieri "nu."

Ca un oracol, Elena Udrea prevedea, la intervale regulate, ultima dată dumi­ni­că-seară, căderea lui Emil Boc şi chiar a propus-o, deseori zâmbind. Niciodată nu şi-a pus problema că ea însăşi ar putea fi vizată de schimbare. Până ieri.

În urma unei şedinţe a PDL de la care nu se aştepta mare lucru, Emil Boc, acum doar pre­şedinte al PDL, a apărut public, anun­ţând: toţi mi­niştrii PDL fac un pas îna­poi, niciunul nu se va mai regăsi în vi­itoa­rea echipă a lui Mihai Răzvan Ungureanu.

"Astăzi toţi mi­niş­trii din Cabinet fa­cem un pas înapoi şi propunem o echipă care să ducă PDL în Guvern şi să ofere o no­uă expertiză profesională, aşa cum a fă­cut-o şi ve­chea echipă. Este o decizie luată în unani­mitate. Este o decizie luată pe ba­za pro­pu­ne­rilor miniştrilor şi în colaborare cu ei. Este o decizie a PDL." Este prea puţin probabil ca pre­şe­din­tele Traian Băsescu să nu-şi fi dat acor­dul asupra acestei schimbări care i-a sa­crificat, laolal­tă, pe Anca Boagiu de la Trans­por­turi, pe Sulfina Barbu de la Muncă sau pe Daniel Funeriu de la Educaţie, miniştri apre­ciaţi de preşedinte şi ale căror fotolii pă­reau de neclintit în urma schimbării premierului.

Discuţiile în PDL pe mar­ginea viitoa­re­lor schim­bări au început încă de lu­ni-sea­ra, terminându-se spre di­mineaţă, fiind relua­te ieri într-un for mai larg, Colegiul Direc­tor din care fac parte şi oameni din te-ri­toriu. Furtu­na se întrevedea chiar de luni când garda veche, în frunte cu Vasile Bla­ga sau Sorin Frun­ză­verde, a cerut retra­gerea mi­niş­trilor contoversaţi.

În toată vânzoleala de la PD Ungu­rea­nu a avut o singură pretenţie exprimată public: să-i menţină în Cabinet pe Leo­nard Orban (Afaceri Europene), Cătălin Predoiu (Jus­ti­ţie) şi Cristian Diaconescu (Externe), spe­cia­lişti foarte buni, după cum a spus el. Mână liberă, aşadar, pentru par­tide pen­tru cele­lal­te poziţii. UDMR şi-a păstrat miniştrii, la fel ca UNPR, în vreme ce PDL i-a schimbat pe toţi.

Premierul ar fi venit la Colegiul Director chiar cu lista pregătită: Cristian Pe­trescu la Dez­voltare (în locul Elenei Udrea), Andreea Paul Vass la Economie, (în locul lui Ioan Ariton), Bogdan Drăgoi la Finanţe (în locul lui Gheorghe Ialomi­ţianu), Alexandru Na­za­re la Transporturi (în locul Ancăi Boagiu), Clau­dia Boghi­cevici la Muncă (în locul Sul­fi­nei Barbu), Stelian Fuia la Agricultură (în lo­cul lui Valeriu Tabără), Gabriel Berca la In­terne (în locul lui Traian Igaş), Cătălin Baba la Edu­caţie (în locul lui Daniel Funeriu) şi Răz­van Mustea la Comunicaţii (în locul lui Valerian Vreme).

Ungureanu ar fi urmat să anunţe lista mi­niş­trilor ieri la ora 20.00 dar a amâ­nat acest anunţ pentru astăzi la ora 10.00. Problemele par să fie şi în echipa propusă. De pildă, pro­pus pentru şefia Minis­terului Dez­vol­tării, Cristian Petrescu are con­trac­te cu acest mi­nis­ter în valoare de peste un mi­lion de euro, iar soţia sa are contracte cu CNADNR în sumă de 549.000 euro şi 4.612.800 de lei. O situaţie care l-ar putea zbu­ra de pe lista miniştrilor, la nici o zi după ce a fost propus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO