Prima pagina

8.000 de firme de soft, in vizorul investitorilor

02.04.2007, 18:57 33

Vasile Baltac, presedinte & CEO al grupului SoftNet, care a vandut anul trecut o companie de soft si servicii IT catre Omnilogic, cel mai mare distribuitor IT&C de pe piata locala, crede ca fuziunile si achizitiile din IT vor continua si in anii urmatori, domeniul favorit urmand sa fie cel software. El crede ca aceasta tendinta va fi favorizata de numarul foarte mare de companii soft din Romania, peste 8.000, care nu au resursele de a rezista pe viitor pe piata fara acces la resurse financiare si know-how.
"Avem mult prea multe firme de software (peste 8.000) si majoritatea nu indeplinesc conditii minime de competitivitate ca tehnologii, dotare si sisteme de asigurarea calitatii. Pe de alta parte, ele dispun de un urias potential de inovare care atrage atentia firmelor straine. Achizitiile vor viza deci in primul rand sectorul de software, in special firmele europene fiind atrase de posibilitatile de nearshoring, adica outsourcing de business in tari vecine fara diferente majore de fus orar, aparute dupa aderare" a declarat pentru ZF Vasile Baltac. El crede ca alte domenii vizate de achizitii si fuziuni vor fi sectorul de servicii IT si cel al comertului online.
"Din pacate, capitalul autohton ocoleste domeniul IT fiind investit cu precadere in alte sectoare: imobiliare, comert sau turism. Aparent capitalul national privat este bine reprezentat in industria TIC, fiind majoritar in probabil 99% dintre firme, dar cu mici exceptii nu in firme care sunt importante in economie", afirma seful grupului SoftNet. Peste 10.000 de oameni lucrau anul trecut in sectorul de dezvoltare software, conform statisticilor realizate de asociatiile patronale locale din IT&C.
Achizitia SDC, o companie cu afaceri de aproape 2 mil. euro in 2005, a marcat extinderea Omnilogic catre noi zone de business, cu marja de profit mult mai mare decat cea din afacerile de distributie. Tranzactia a fost evaluata la mai putin de patru milioane de euro si este prezentata pe larg in anuarul Top Tranzactii realizat de Ziarul Financiar, care este disponibil din aceasta saptamana la chioscurile de difuzare a presei.
In anuarul Top Tranzactii sunt prezentate in detaliu 68 de fuziuni si achizitii desfasurate anul trecut si in primele luni din 2007. Dintre cele 68 de tranzactii prezentate in lucrare, noua au fost realizate in sectorul IT&C.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO