Prima pagina

Actionarii Megapress vor sa scoata o editie speciala de bancnote

18.02.2003, 00:00 46

Compania Megapress, al treilea jucator de pe piata tipografiilor din Romania, a fost scoasa la vanzare de actionarii sai, omul de afaceri Sorin Penes si fondul de investitii Societe Generale Romania Fund (SGRF). Penes, care detine 65% din actiuni spune ca exista deja sase investitori interesati de afacere iar valoarea companiei este de aproximativ 18 milioane de dolari.
Pentru gasirea cumparatorului si intermedierea tranzactiei a fost angajata compania de consultanta Roland Berger. "Avem deja sase investitori interesati si asteptam confirmarea celui de-al saptelea. Speram sa primim cel putin trei oferte clare, dupa care sa incepem negocierile. Sunt interesate de afacere companii din Germania, Turcia, Franta, Grecia, precum si un fond de investitii strain", a declarat pentru Ziarul Financiar Sorin Penes.
Scoaterea la vanzare a companiei se datoreaza in mare parte fondului de investitii SGRF, care a intrat in Romania in 1997 si acum trebuie sa gaseasca cumparatori pentru toate participatiile, intrucat durata de viata a fondului se apropie de sfarsit. Anul trecut, SGRF si-a vandut actiunile detinute la Arctic Gaesti si Electroaparataj Bucuresti.
SGRF a intrat in afacerea Megapress in 1999, in urma unei infuzii de capital de 4 milioane de dolari. Fondul detine 35% din actiunile companiei.
"Interesul pentru Megapress este destul de mare, deci speram ca in final sa obtinem conditii bune de exit", spune si Razvan Cretu, director de investitii al Societe Generale Asset Management, societatea care administreaza fondul.
Sorin Penes spune ca in functie de oferte va decide daca va vinde toate actiunile sale sau va mai pastra 15 - 20%.
"Am inteles ca interesul cel mai mare vine din partea fondului de investitii strain. In acest caz, eu as putea sa mai pastrez o cota de 15 - 20% si sa continui sa ma implic in conducerea afacerii", afirma Penes.
Actionarul majoritar al Megapress spune ca societatea a avut anul trecut o cifra de afaceri de 11,5 milioane de dolari, in crestere de la 9 milioane de dolari in 2001, si un profit operational de 1,2 milioane de dolari.
"Din vanzarile anului, o treime este corespunzatoare activitatii de editura (Megapress detine editurile Aramis si Minerva) iar restul de doua treimi, tipografiei", spune Penes.
Piata tipariturilor de reviste, ziare si carte este evaluata la 45 - 50 de milioane de dolari anual, cei mai importanti jucatori fiind Infopress, Imprimeriile Media Pro, Megapress, FED sI Monitorul Oficial. Piata este fragmentata, pe langa acesti cinci jucatori existand foarte multe tipografii mici.
Pe piata tipografiilor a avut loc deja  o tranzactie majora. In 2001, fondul de investitii Baring Central Europe Fund a preluat 80% din actiunile Infopress, printr-o majorare de capital de 5,8 milioane de dolari. Cu ocazia majorarii a fost ratificat si un contract de creditare pentru investitii de 4,2 milioane de dolari cu Banca Romana pentru Dezvoltare.
Dan Raceanu, directorul executiv al Imprimeriilor Media Pro, se asteapta ca in urmatorii ani sa intre capital strain pe piata tipografiilor de reviste. De asemenea, este estimata inceperea unui fenomen de consolidare prin fuziuni sau achizitii. Datorita numarului mare de competitori, multe tipografii nu lucreaza la capacitatea maxima.
"Piata tiparului pe reviste si ziare stagneaza. Preturile la care se lucreaza sunt foarte mici datorita concurentei ridicate. Se lucreaza practic doar pentru acoperirea costurilor. Din acest motiv, tipografiilor nu le raman bani si pentru investitii.", a spun Raceanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO