Prima pagina

Asigurarile auto au provocat pierderi la Asirom in 2004

10.05.2005, 19:54 8

Compania Asigurarea Romaneasca - Asirom a anuntat inregistrarea unei pierderi de 5,8 milioane de euro (236,2 miliarde de lei) pentru exercitiul financiar 2004, provocata de asigurarile auto. Aceasta este prima pierdere din 1990 incoace a companiei.

Potrivit datelor transmise de companie catre Rasdaq, pierderea contabila pe anul trecut provine dintr-un profit de 1,2 milioane de euro (51,5 miliarde de lei) din activitatea de asigurari de viata si dintr-o pierdere de 7 milioane de euro (287,7 miliarde de lei) din activitatea de asigurari generale. Pierderea a fost generata de rezultatul negativ inregistrat de companie pe clasa de asigurari de avarii auto si furt, din care jumatate a fost pierdere din polite de avarii auto si furt incheiate cu persoane fizice.

Potrivit lui Ion Bratulescu, directorul general al Asirom, pierderea din politele de asigurare de avarii si furt s-a produs pe fondul "subscrierii care s-a facut in euro (care s-a depreciat fata de leu -n.red.) si a cresterii ratei daunei".

Raportul asiguratorului arata ca printre principalele cauze ale pierderii inregistrate de sectorul asigurari generale se numara "inexistenta unui management de inalta calitate, specializat in domeniul asigurarilor", o gestionare a plasamentelor bazata exclusiv pe constituirea de depozite bancare (in conditiile unei evolutii nefavorabile a cursului valutar si a tendintei de scadere a ratelor de dobanda), precum si cresterea cheltuielilor cu plata dspagubirilor.

De asemenea, cheltuielile cu publicitatea de imagine si nu de produs, care nu s-a reflectat in cresterea primelor de asigurare, si un marketing defectuos, neorientat catre client, sunt mentionate pe lista problemelor care au dus Asirom la pierdere in 2004.

Primele brute subscrise pe asigurari generale au fost in 2004 de 105,3 milioane de euro (4.270,7 miliarde de lei), in scadere cu circa 5% in euro fata de 2003. Pe partea de asigurari de viata, primele brute subscrise au inregistrat o crestere de aproape 4% fata de anul trecut, pana la 21,9 milioane de euro (890 miliarde de lei).

Rezultatele companiei pe 2004 au determinat Consiliul de Administratie sa adopte o noua organigrama si sa schimbe echipa manageriala.

Asirom are un capital social de 637,8 miliarde de lei (17,6 milioane de euro), controlat in proportie de 38,14% de compania InterAgro, detinuta de omul de afaceri Ioan Niculae. Alti actionari semnificativi sunt Broadhurst Investments (19,7%), rafinaria Astra Romana (17,8%) si Postelnicu Tiberiu Bica (11,5%).

Capitalizarea bursiera a societatii, listata la categoria a II-a a bursei electronice Rasdaq, este de 77,7 milioane euro (2.806 miliarde de lei). ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO