Prima pagina

Basescu: Romania nu va solicita sanctiuni pentru Rusia

01.09.2008, 12:53 12

Presedintele Traian Basescu a declarat inaintea plecarii la Consiliul European extraordinar pe tema Georgiei, ca Romania nu va solicita UE impunerea de sanctiuni Federatiei Ruse.
Sefii de state si de guverne ale Uniunii se intrunesc astazi intr-o sedinta extraordinara (prima de acest fel dupa atentatele din SUA de la 11 septembrie 2001) pentru a examina situatia creata de recunoasterea de catre Rusia a provinciilor separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud. Mai multe state europene intre care Marea Britanie, Polonia si Tarile Baltice doresc ca Federatia Rusa sa fie sanctionata.
Moscova a ameninta cu represalii daca acest lucru se va produce astazi, iar presedintele Federatiei, Dmitri Medvedev, a spus ca Rusia nu doreste sa se izoleze, dar ca nu va mai accepta hegemonia Statelor Unite ale Americii in politica internationala.
Traian Basescu a anuntat ca va cere liderilor europeni sa sprijine "evitarea izolarii Georgiei si a Adzerbadjanului", sa ofere Republicii Moldova o perspectiva europeana clara si sa acorde grabnic Ucrainei si Georgiei statutul de candidate pentru aderarea la NATO. Seful statului roman a apreciat ca situatia internationala nu are precedent dupa cel de-al doilea razboi mondial. Potrivit lui Basescu, atat in cazul Kosovo cat si in cel al Georgiei a fost incalcata Carta ONU care recunoaste inviolabilitatea frontierelor statelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO