Prima pagina

Bear Stearns intra in colaps. Aparatele care o mai tin in viata se numesc JP Morgan si Fed

14.03.2008, 00:00 20

Bear Stearns Cos. Inc. a intrat in colaps vineri, dupa o viata de 85 de ani pe Wall Street, fortata sa apeleze la un pachet de finantare, dupa ce a fost parasita de clienti si de orice alte posibilitati de supravietuire. Asa suna un posibil necrolog cu care MarketWatch incepe descrierea situatiei in care firma de brokeraj se afla.

Ca urmare a acestei vesti, intr-o singura zi actiunile firmei Bear Stearns au cazut cu peste 47%, la 30 de dolari, cea mai mare cadere de la o zi la alta din ultimii 20 de ani.

Bear a declarat ca salvarea consta in finantarea pe termen scurt de catre Rezerva Federala, prin intermediul JP Morgan, dupa ce lichiditatile de care dispunea au fost terminate in doar 24 de ore.

Bear a mentionat ca suportul financiar este preambulul pentru o viitoare solutie cu caracter permanent. Majoritatea analistilor interogati de MarketWatch au declarat ca cel mai probabil, solutia la care se refera firma este ca aceasta sa fie preluata de o banca mai puternica sau o alta firma de brokeraj, pentru a se evita extinderea problemelor in intregul sistem financiar.

Criza in care se afla Bear este ultimul semn al colapsului intregului sistem financiar american sub greutatea crizei de pe pietele de credit din intreaga lume, criza provocata de caderea pietei ipotecare cu risc ridicat (subprime) de anul trecut.

In ciuda incercarilor disperate ale Fed-ului de a taia ratele dobanzii si a bancilor centrale din intreaga lume de a face infuzii de capital de aproximativ o mie de miliarde de dolari in sistemele bancare, criza a continuat sa distruga activele institutiilor financiare, acestea continuand sa anunte pierderi.

Anuntand planul de a salva Bear Stearns, banca JP Morgan a declarat ca ofera acesteia fonduri securizate pentru 28 de zile, Rezerva Federala garantand pentru acest ajutor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO