Prima pagina

Bechtel: Pana la sfarsitul lunii viitoare vom avea asfaltati cel putin 15 km de autostrada

Bechtel: Pana la sfarsitul lunii viitoare vom avea asfaltati cel putin 15 km de autostrada

Compania americana a acoperit cu asfalt 6 km din autostrada Transilvania, alti 10 kilometri fiind pregatiti pentru aceasta operatiune

21.08.2008, 19:13 15

Tiberiu Hrihorciuc - ZF Transilvania, Cluj
Compania Bechtel a inceput asfaltarea pe autostrada Transilvania, in zona Ciurila fiind deja acoperiti cu asfalt 6 kilometri pe ambele sensuri, alti 10 kilometri fiind pregatiti pentru aceasta operatiune. Portiunea pe care se lucreaza face parte din zona pe care urmeaza sa o viziteze astazi premierul Calin Popescu-Tariceanu.
"Lucrarile de asfaltare la Autostrada Transilvania au inceput in 4 august la kilometrul 31, iar in prima zi s-au turnat 1.700 tone de mixtura asfaltica. In momentul de fata se toarna cate 3.000 de tone de asfalt pe zi, care se produc la statia de asfalt de la Savadisla. Acum se lucreaza pe portiunea de autostrada din Ciurila unde sunt asfaltati aproape 6 kilometri. Compania noastra lucreaza in ritm de un kilometru de asfalt pe cate un strat, pe un sens, intr-o singura zi", a declarat pentru ZF Transilvania Bogdan Sgarcitu, directorul de comunicare al Bechtel.
El a adaugat ca pentru a avea un kilometru de asfalt de baza pe ambele sensuri, trebuie aproximativ 4 zile de lucru. "Noi mai avem pregatiti inca 10 kilometri pentru asfaltare si spre sfarsitul lunii septembrie, inceputul lui octombrie vom avea cel putin 15 km de autostrada, daca lucrurile merg bine si vremea ne va permite sa mergem in acest ritm. Evident, in aceasta perioada se continua si lucrarile pe celelalte portiuni de autostrada", a adaugat Sgarcitu.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, s-a declarat nemultumit zilele trecute de modul cum lucreaza Bechtel, insistand ca doreste sa vada kilometri de autostrada asfaltati pe masura banilor alocati de Guvern pentru lucrarile efectuate de compania americana. Pana in prezent, statul a cheltuit cu aceasta autostrada peste 670 de milioane de euro.
"Nu depinde doar de compania noastra sa finalizam acesti kilometri de autostrada. Din punct de vedere contractual, abia in 2010 este prevazuta finalizarea, iar acesti 25 de kilometri pe care ne concentram se efectueaza la solicitarea expresa a reprezentantilor Ministerului Transporturilor si CNADNR. Oricum, este foarte important ca toate cele trei institutii implicate direct, respectiv beneficiarul - CNADNR, firma de consultanta si antreprenorul, adica Bechtel, sa conlucreze pentru indeplinirea acestui obiectiv comun. Este important ca fiecare sa isi indeplineasca obligatiile. Pentru ca noi sa putem progresa eficient cu lucrarile, exproprierile, asigurarea finantarii, relocarea de utilitati si descarcarea de sarcina arheologica, toate fiind responsabilitatea beneficiarului, respectiv CNADNR, trebuie realizate la timp. In plus sunt restante pentru lucrarile efectuate in lunile aprilie, mai, iunie, iar in curand va deveni scadenta si plata pentru lunile iulie si august", a mai declarat Sgarcitu.
Cei mai multi bani alocati lucrarii, aproximativ 211 mil. euro, au fost cheltuiti anul acesta. Bechtel a efectuat mai ales lucrari de terasamente, structuri si imbracaminti rutiere. Oficialii companiei americane au afirmat ca au primit pentru anul acesta, pentru lucrarile de realizare a proiectului, 200 de milioane euro si ca urmeaza sa mai primeasca inca 114 mil. euro (400 mil. lei) pana in luna septembrie, conform rectificarii bugetare din iulie.
Proiectul construirii autostrazii Transilvania (care urmeaza sa aiba 415 km), pe traseul Brasov-Bors, a inceput in 2004, in baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde euro, acordat companiei americane Bechtel. Lucrarile au fost intrerupte la jumatatea anului 2005, cand autoritatile au inceput reanalizarea contractelor incheiate de guvernarea precedenta. Ca urmare a sistarii lucrarilor, termenul de finalizare a autostrazii, stabilit initial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO