Prima pagina

Bugetarii vor castiga cu 20% mai mult, in ciuda cerintelor FMI

31.10.2005, 19:56 8

Proiectul bugetului de stat pe anul viitor prevede o crestere cu 20% a cheltuielilor de personal din institutiile publice, in ciuda cerintelor Fondului Monetar International (FMI) de inghetare a salariilor bugetarilor.

Nici unul din ordonatorii de credit, in afara de MApN, nu a prevazut pentru 2006 reduceri de personal, ci numai cresteri. In total, administratia publica centrala va avea cu 4.600 de functionari mai multi in 2006, adica 305.627 de angajati. In acest numar nu intra profesorii (platiti de la bugetele locale) si doctorii (platiti de Casele de Asigurari de Sanatate).

In cadrul vizitei aflate in desfasurare la Bucuresti, reprezentantii FMI au cerut inghetarea salariilor bugetarilor pe anul viitor, precum si o constructie bugetara cu deficit zero sau excedent. Surse din Ministerul Finantelor Publice au caracterizat conditiile FMI drept inacceptabile, relateaza Mediafax. Daca salariile ar fi mentinute la acelasi nivel ca in acest an sau daca s-ar renunta la 20% din personalul bugetar, economiile la bugetul de stat ar fi de 400 de milioane de euro, o suma egala cu bugetul Ministerului Sanatatii.

Conform proiectului bugetului de stat pe 2006, numarul angajatilor din ministere si alte institutii publice va creste anul viitor cu numai 1,6% (circa 4.000 de persoane). In ciuda acestei cresteri modeste a numarului de salariati, cheltuielile de personal finantate de la bugetul de stat vor creste in 2006 cu 20%, pana la 2,5 miliarde de euro.

In total, cheltuielile de personal prevazute pentru 2006 de la bugetul general consolidat se ridica la 5 miliarde de euro, adica 5,5% din PIB, fata de aproape 4 miliarde de euro (5% din PIB) anul acesta.

Mai mult, salariul mediu net al functionarilor publici va creste in 2006 pana la aproximativ 365 de euro lunar, nivel cu 60% mai mare decat salariul mediu pe economie, prognozat in mod oficial la 230 de euro.

Aproape toate institutiile publice vor avea salarii peste nivelul mediu pe economie, arata datele din proiectul legii bugetului. In cadrul negocierilor cu reprezentantii FMI, autoritatile romane au insistat pentru o majorare salariala in sectorul bugetar care sa acopere cel putin rata inflatiei, asa cum s-a intamplat si in anii precedenti.

La capitolul cheltuieli de personal, pe primele doua locuri se situeaza Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Apararii Nationale. Impreuna, aceste doua institutii vor face la anul cele mai mari cheltuieli de personal. Pentru cei 200.000 de angajati, cele doua ministere vor cheltui 1,47 miliarde de euro.

Pe langa inghetarea salariilor din sectorul bugetar, reprezentantii FMI au conditionat continuarea acordului cu echilibrarea bugetului pana la un deficit zero sau chiar excedent. Oficialii romani au afirmat insa ca bugetul pe anul urmator a luat deja in calcul o reducere a deficitului bugetar pana la 0,5% din PIB, fata de aproape 1%, cat este estimat anul acesta.

Deficitul de 0,5% din PIB (circa 450 de milioane de euro in cifre absolute) este necesar pentru la anul, spun oficialii romani, intrucat va contribui la cofinantarea proiectelor UE si la derularea lucrarilor de infrastructura. De aceea, sursele citate din Ministerul Finantelor au declarat ca nu pot fi de acord cu inca o reducere a cheltuielilor, pentru echilibrarea bugetului.

In cazul in care si pozitia expertilor Fondului Monetar este inflexibila, continuarea acordului stand-by aflat in desfasurare este putin probabila. Discutiile dintre reprezentantii FMI si partea romana se vor incheia saptamana aceasta, concluziile lor fiind in acest moment incerte.

Acordul stand-by derulat in prezent de Romania cu FMI este in valoare de circa 300 de milioane de euro si are caracter preventiv, in sensul ca partea romana poate efectua trageri din aceasta suma doar in cazuri exceptionale, de criza economica. Acordul este programat sa expire in iulie anul viitor.

mihai.bobocea@zf.ro



Vi se pare cunoscuta imaginea? Si la ei se poate... Sute de oameni stau la coada in Miami, Florida, pentru a cumpara benzina. In urma uraganului Wilma, milioane de locuinte au ramas fara electricitate si s-au pierdut miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO