Prima pagina

Candidati la presedintie, vindem pielea premierului din padure

03.07.2000, 00:00 15



Mugur Isarescu si Teodor Stolojan, doua din personalitatile publice in care, potrivit sondajelor de opinie, romanii au cea mai multa incredere, au fost anuntati drept candidati la functia de prim-ministru dupa alegerile din toamna, dar sansele ca cei doi sa poata accede la aceasta functie depind exclusiv de scorurile electorale ale formatiunilor care ii sustin.

Conform Constitutiei, presedintele ales este obligat sa insarcineze cu formarea guvernului o persoana desemnata de formatiunea clasata pe primul loc in alegerile parlamentare. Potrivit ultimului sondaj IMAS, dat publicitatii la sfarsitul saptamanii trecute, PDSR conduce detasat in topul preferintelor electoratului, cu 49% din intentiile de vot, in timp ce CDR (in formula PN?CD plus PNL) este creditat cu 17%, iar ApR cu 6%.

Propunerea unui premier in alegeri ar putea influenta rezultatul unor partide "printr-un transfer de credibilitate" dinspre respectiva personalitate spre partid, tinand seama de faptul ca atat Isarescu cat si Stolojan beneficiaza de o cota foarte mare de incredere in randul electoratului, a explicat ieri sociologul Sebastian Lazaroiu. Totusi, tinand seama ca romanii atribuie o putere exagerata presedintelui, intrucat s-a dovedit ca pana acum il face raspunzator pentru toate relele din lume", s-ar putea ca asteptarile partidelor sa fie contrazise, pentru ca, in toate scenariile imaginate pana acum, "tehnocratilor" le sunt rezervate roluri de prim ministri, dar nu de presedinti. "Oamenii nu isi pun atatea sperante in premier, cat in presedinte", spune Lazaroiu.

Emil Constantinescu a anuntat vineri seara, in cadrul unei emisiuni televizate, ca va candida pentru un nou mandat prezidential, iar daca va fi reales sef al statului, il va propune tot pe Mugur Isarescu pentru functia de prim-ministru.

"Merg inainte si, daca voi fi ales presedinte, prim-ministru va fi Mugur Isarescu, pe care-l consider cel mai bun prim-ministru pe care l-a avut Romania postdecembrista si care se va dovedi unul dintre cei mai buni premieri pe care i-a avut Romania vreodata", a afirmat Constantinescu.

Isarescu a afirmat, saptamana trecuta, ca va accepta un nou mandat de premier, dar a refuzat sa comenteze o eventuala participare la alegerile generale a unui tandem Emil Constantinescu, ca presedinte, si Mugur Isarescu ca premier, sustinand ca nu doreste sa se implice in lupta politica.

Theodor Stolojan ar putea fi candidatul la functia de prim-ministru al unei aliante ApR-PNL, care il va sustine la presedintie pe Teodor Melescanu. O participare comuna cu ApR la alegerile generale nu este agreata insa de toti membrii conducerii PNL. Ponderea celor care se opun realizarii acestei aliante ar putea creste dupa publicarea ultimului sondaj IMAS, conform caruia Emil Constantinescu este creditat cu 17% din intentiile de vot, in timp ce Teodor Melescanu a scazut la 10%, fata de 17% inainte de alegerile locale.

Senatorul PNL Alexandru Paleologu a criticat, ieri, in termeni duri, intentia conducerii liberalilor: de a incheia o alianta electorala cu ApR.

,,Ar fi un gest inadmisibil de neloialitate, se va solda cu o catastrofa electorala'', ne-a declarat Paleologu. El a acuzat conducerea PNL ca negociaza ca o alianta ,,absurda si perdanta, care ii va deznora pe lberali''.

O decizie privind formula in care liberalii vor participa la alegeri va fi luata la Consiliul National al PNL din 14-15 iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO