Prima pagina

Cel mai mare salariu oficial din Romania - 110.000 de euro net lunar

Cel mai mare salariu oficial din Romania - 110.000 de euro net lunar
07.02.2007, 18:42 87

Cel mai mare salariu net incasat de un angajat in Romania a fost de 109.986 de euro, lunar, la nivelul anului 2005, conform informatiilor furnizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Cel mai bine platit angajat din Romania in 2005 a castigat intr-o luna 534 de salarii medii nete pe economie. In 2004, conform aceleiasi surse, cel mai mare salariu din Romania a fost si mai mare, de aproape 133.700 de euro net lunar.
"Din datele disponibile in evidenta fiscala, cel mai mare venit impozabil din salarii si asimilat salariilor realizat in anul fiscal 2005 a fost in suma de 5.693.175 lei, iar impozitul anual corespunzator acestui venit a fost stabilit in suma de 910.907 lei", a comunicat Fiscul. Managerul care castiga acest salariu lucreaza in comertul cu amanuntul, a mai precizat ANAF.
Madalina Popescu, director general la firma de consultanta in resurse umane Pluri Consultants, crede ca acesta este un salariu mare chiar si pentru o tara straina. "Este un act de curaj sa dai un astfel de salariu in Romania, avand in vedere cuantumul impozitului aferent platit", spune ea.
Head-hunter-ul George Butunoiu spune ca suma este foarte mare si ca nu are "nicio logica sa dai salariul acesta in Romania". "Exista alte modalitati, legale, de a plati un manager. Sunt alte solutii legale care nu sunt atat de costisitoare din punct de vedere fiscal", declara Butunoiu.
Paradoxal, salariul mediu in comert (inclusiv sectorul de retail) este unul dintre cele mai mici din economie, ridicandu-se la circa 205 euro net lunar in noiembrie 2006, fata de 260 de euro, cat a fost media pe economie. "Un astfel de salariu este mare oriunde in lume si este de apreciat ca a fost declarat. Sunt convins ca exista multe salarii foarte mari in Romania, care insa nu sunt declarate ca atare, in special din cauza contributiilor sociale neplafonate", spune Gabriel Biris, avocat specializat in fiscalitate, de la casa Biris Goran.
De obicei, pe langa venitul lunar net, pachetul salarial al managementului include bonusuri si beneficii, care, de cele mai multe ori, pot depasi salariul de baza, astfel incat pachetul salarial al managerului care castiga 110.000 de euro pe luna net poate fi in realitate mult mai mare. "In mod normal, in marile companii, la nivel de management, bonusurile sunt egale sau chiar mai mari decat salariul fix", spune Butunoiu.
"In retail, in general, directorii de magazine castiga undeva in palierul 3.000-4.000 de euro pe luna, in conditiile in care vorbim despre retele mari de hipermarketuri, care au vanzari de aproximativ 50 de milioane de euro per unitate", spune Madalina Popescu. Potrivit informatiilor din piata, in general, salariile directorilor generali din retail variaza in jurul a 10.000 de euro pe luna net si pot depasi acest palier, in special in cazul expatilor. In acelasi timp, prima linie de management din domeniu ia salarii cuprinse intre 6.000 si 8.000 de euro pe luna, fara a fi incluse aici bonusurile si beneficiile. Conform acelorasi informatii, directorii de banca au salarii care ajung la 20.000 de euro lunar.
"Este posibil un asemenea nivel al venitului salarial daca include un bonus de performanta neplafonat, care a fost acordat daca firma a avut o performanta absolut deosebita", spune Valentin Tuca, partener la firma de executive search K.M. Trust & Partners. Acest bonus poate fi acordat in trepte - de exemplu 2% din vanzari daca firma are o crestere de 100% a afacerilor, spune Tuca.
El a precizat ca nu vede posibil un salariu lunar (fara bonusuri) mai mare de 25.000 - 30.000 de euro in Romania. "Oricum, peste 1 milion de euro pe an din salariu si bonusuri este un pachet absolut senzational, e un pachet extrem de competitiv oriunde. Aceasta arata ca piata romaneasca ofera in acest moment oportunitati absolut unice pentru manageri de top," a mai spus el.
Conform unui studiu realizat de catre Institutul National de Statistica la nivelul anului 2005, doar 16.541 de angajati din Romania aveau declarate in acte (cu plata impozitului si contributiilor sociale) salarii nete lunare mai mari de 1.200 de euro. Restul, spune Gabriel Biris, sunt salarii platite fie pe microintreprindere, fie prin offshore-uri, metoda preferata de multi manageri expati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO