Prima pagina

Cel mai sangeros atentat terorist din istoria Spaniei

12.03.2004, 00:00 67



Spania a fost aruncata ieri in haos si panica, dupa ce o organizatie terorista, - ETA, potrivit oficialitatilor - a atacat cu bombe la o ora de varf mai multe trenuri aflate in garile din Madrid, facand sute de victime.



Cel putin 173 de persoane au fost ucise si alte 600 ranite in patru atentate produse aproape simultan la bordul a patru trenuri regionale, doua in gara centrala Atocha iar celelalte doua in garile El Pozo si Santa Eugenia. Acesta este cel mai grav atac terorist petrecut vreodata in Spania, dar si in Europa, dupa atacul de la Lockerbie (270 de morti in 1988).



Autoritatile spaniole acuza ETA pentru atacurile care nu au fost inca revendicate. Aripa politica a ETA, partidul Batasumi (scos in afara legii) a condamnat atacul incercand sa absolveasca organizatia terorista si aruncand responsabilitatea asupra "rezistentei arabe." Agentiile de presa au relatat ca printre raniti se afla si partu romani. Unul este ranit foarte grav si i s-a amputat un picior.



Atacurile au avut loc cu trei zile inaintea alegerilor generale din Spania. Campania electorala a fost intrerupta.



O scrisoare atribuita organizatiei separatiste ETA si expediata din sud-vestul Frantei, la sfarsitul lunii februarie, cerea agentiilor de voiaj care lucrau cu "statul fascist spaniol" sa-si inceteze activitatile in Spania. Pentrun moment, nu s-a stabilit nici o legatura directa intre aceasta scrisoare si atentatele de ieri.



Ministrul de interne Angel Acebes a declarat ieri ca in cele patru atacuri au fost folosite 13 bombe. Trei au explodat in gara Atocha, patru in imediata apropiere, una in gara Santa Eugenia si doua in gara Pozo. Politia a dezamorsat alte trei bombe neexplodate in gara Atocha.



Madridul a fost ieri un oras cvasiizolat, autoritatile feroviare interzicand circulatia trenurilor din capitala spre mai multe orase si regiuni. Metrourile au fost si ele inchise. Companiile aeriene Iberia si El Europa au scazut preturile bileltelor pentru ca cei dornici sa poata parasi capitala.



Potrivit politiei, exploziile bombelor s-au produs la o ora de varf, in intervalul 7,35 - 7,45. La acea ora trenurile erau pline de muncitori, liceeni si studenti, care veneau in fiecare zi din suburbii pana in gara Atocha, aflata in plin centru Madridului. Televiziunile spaniole si autoritatile vorbesc de un "masacru" cel mai mare din istoria tarii. Imaginile transmise neintrerupt de televiziunile spaniole sunt terefiante: sute de calatori plini de sange fugind in panica, corpuri sfartecate imprejurul vagoanelor distruse si un neincetat dute vino de ambulante si masini ale politiei. Toate spitalele din Madrid si din imprejurimi au facut apel la donatorii de sange si sute de oameni au raspuns apelului.



Guvernul spaniol a insistat pe tot parcursul zilei de ieri ca atentatele au fost organizate de ETA. Purtarorul de guvant al Guvernului Eduardo Zaplana a spus ca este vorba de "un asasinat colectiv impotriva democratiei spaniole, un asasinat colectiv a bandei criminale ETA." Seful Batasuna, Arnaldo Oregi a spus insa ca "refuza sa creada" ca atacul este opera ETA si le-a atribuit "rezistentei arabe." Spania are 8.000 de soldati in Irak - a treia forta dupa SUA si Marea Britanie - si a fost amenintara cu represalii de reteaua Al - Qaida. Specialisii spun ca modul in care s-a produs atentatele nu este propriu ETA, care anunta in general telefonic producerea unui atentat. Organizarea de atacuri simultane si neanuntate (vezi 11 septembrie, sau atacurile de la Riyad) este proprie Al - Qaida. Dupa aceste declaratii dolarul a pierdut teren in fata euro pe pietele europene, ananistii temandu-se de o implicare a Al - Qaida. Autoritatile spaniole au calificat declaratiile drept "intoxicatii." Politia cauta doua persoane care au fost vazute urcand si coborand din trenurile atacate.



Cel mai sangeros atac al ETA , - in afara de cel de ieri, daca se va dovedi implicarea organizatiei - s-a produs in 1997cand intr-un supermarket din Barcelona au fost ucisi 21 de oameni.



ETA, este o organizatie armata care lupta pentru desprinderea Tarii Bascilor de Spania. De asemenea pretinde va din viitoarea Tara a Bascilor independenta sa faca parte tara bascilor franceza si regiunea Navara. De la debutul luptei impotriva guvernului central in urma cu 35 de ani, ETA a facut peste 800 de victime.



Toti liderii guvernlor europene au condamnat acacul si si-au exprimat solidaritatea cu Spania. Membrii comisiei europene in frunte cu Romano Produ au organizat la Bruxelles un scurt mars al tacerii. Guvernul spaniol a decretat trei zile de doliu si a cerut tuturor spaniolilor sa se adune astazi dupa amiaza in toate colturile tarii "alaturi de victime, cu constitutia, pentru eliminarea terorismului."
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO