Prima pagina

Cine castiga si cine pierde din majorarea pensiilor

15.02.2008, 14:27 20

Eliminarea plafonului de contributie la nivelul aferent pentru cinci salarii medii brute pe economie prin modificarea legii privind sistemul public de pensii a produs un un mic "cutremur" pe piata salariala.

Direct vizati de decizia de crestere a cheltuielilor cu contributiile de asigurari sociale sunt, astfel, angajatii bine platiti, iar cei mai afectati vor fi cei cu salarii brute de peste 10.000 lei/luna (2.700 de euro), pentru ca in cazul lor scaderea se simte mai puternic.

Astfel, un angajat cu venituri lunare brute de 10.000 de lei platea inainte catre asigurarile sociale 603 de lei, iar dupa modificare a platit 950 de lei, respectiv 9,5% aplicat la venitul brut. In consecinta, in acest caz, venitul net lunar s-a diminuat cu 291 de lei.

Pana la intrarea in vigoare a modificarii legislative, baza de calcul a contributiei individuale la asigurarile sociale nu putea depasi plafonul de cinci ori salariul mediu brut pe economie, respectiv 6.350 de lei. Cititi mai mult in suplimentul Profesii care apre maine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO