Prima pagina

CNVM a intrat sub tir incrucisat

11.11.2002, 00:00 12

Conflictul dintre actionarii majoritari si cei minoritari a ajuns din nou pe masa Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare(CNVM), care trebuie sa incline intr-o parte sau alta. Cele doua parti au fost invitate astazi sa asiste la sedinta extraordinara a CNVM.
Pentru prima data, actionarii majoritari ii acuza voalat pe cei minoritari ca au ridicat pretul actiunilor prin speculatii fara sa aiba un motiv real, ci numai acela de a presa pentru a obtine un pret mare de la majoritari in momentul cand acestia ar fi obligati sa le rasumpere actiunile.
Consiliul Investitirolor Straini (CIS), care reuneste pe cei mai puternici investitori straini aduce in discutie trei exemple de actiuni si de evolutie a pretului: Dacia Renault, Koyo - Rulmenti Alexandria si Lafarge Romcim Bucuresti. Majoritarii spun ca legea 525/2002 privind valorile mobiliare, care include si protectia actoinarilor minoritari a dus la aceste speculatii.
Evolutia preturilor tranzactionate in prima parte a anului nu prefigura nici o schimbare majora, ceea ce insemna ca investitorii financiari nu aveau cunostiinte de nici o modificare in structura actionariatului si in planurile de afaceri ale companiilor. Dupa aparitia legii, care obliga actionarii majoritari care detineau peste 90% sa cumpere restul de actiuni de la minoritari, "fiecare companie implicata a inregistrat fara nici un alt motiv, aproape in acelasi timp cresteri ale pretului actiunilor" mantioneaza CIS. Itr-o perioada de doua luni, pretul mediu al actiunilor a crescut de 4,5 - 5 ori in comparatie cu preturile de la inceputul anului.
"Un alt indiciu in ceea ce priveste distorsiunea este faptul ca toate preturile au scazut semnificativ in jurul datei de 18 octombrie cand s-a facut public anuntul oficial privind amanarea punerii in practica a ofertelor publice obligatorii. Luand in considerare toate aceste distorsiuni, se poate concluziona ca legea 525 a gerenat speculatii pe pietele financiare," mentioneaza CIS.
Speculatiile au putut fi facute cu sume relativ mici. Majoritarii recunosc ca speculatiile financiare nu pot fi evitate, dar acuza CNVM de suprareglementare. "Incercarea de suprareglementare si de interventie administrativa in procese a caror evolutie ar trebui reglata de mecanismele de piata nu este o solutie pentru aceaste probleme. Singura solutie ar putea fi folosirea mecanismelor economiei de piata si luarea in considerare a practicii internationale privind legislatie pietelor de capital."
Pe de alta parte, minoritarii, prin Asociatia Actionarilor din Romania (AAR), sustin ca: "Este incredibil ca exemplul cresterii pretului actiunilor este folosit pentru a contesta legislatia pietei de capital"
"Referitor la conotatia negativa data de CIS <<speculatiilor>> din piata, nu putem decat sa remarcam ca oscilatiile de valoare ale actiunilor atunci cand se schimba conditiile pietei sunt absolut normale. Este un fenomen natural care se intampla pe toate pietele de capital si reprezinta raspunsul pietei la aparitia unui eveniment important." mantioneaza AAR.
Razboiul dintre cele doua parti dureaza de aproape doi ani. La mijoc se afla zeci de milioane de dolari. Majoritarii vor sa plateasca mai putin pentru a rascumpara actiunile minoritarilor, in timp ce ceilalti vor bani mai multi. In cazul Dacia, suma poate oscila intre 15 si 70 milioane de dolari.
Reprezentantii actionarilor minoritari si ai celor majoritari au fost invitati azi la sedinta extraordinara a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) in care care acesta va incerca sa aplaneze cel mai recent conflict dintre cele doua parti.
In urma amanarii  de catre Guvern a aplicarii legislatiei privind obligatia ofertelor publicea ramas o luna de zile timp in care legislatia aflata in vigoare este confuza.
Majoritarii, care vor fi reprezentati la CNVM de CIS sustin ca articolele din ramase in din legea vigoare din le permit sa lanseze o oferta de preluare in vederea delistarii companiei fara sa justifice modul in care au stabilit pretul ce va fi oferit. Actionarii majoritari s-au grabit sa lanseze oferte de preluare. AAR reprezentanta minoritarilor a anuntat imediat ca va contesta in justitie deciziile de autorizare emise de CNVM. Paul Gabriel Miclaus, comisar al CNVM nu a exclus posibilitatea suspendarii ofertelor de preluare deja existente pe piata. Intrebat daca exista posibilitatea ca in sedinta de azi a Comisiei sa fie hotarata suspendarea ofertelor , comisarul CNVM a spus ca "Exista diverse variante de rezolvare a acestei probleme."
Ironia sortii este ca majoritarii ar dori acum o prevedere legala care sa-i oblige pe minoritari sa-si vanda actiunile in cadrul ofertelor obligatorii lansate de majoritari.
CNVM a a autorizat ofertele de preluare lansate de Koyo-Seiko si Titanmar pentru actiunile Rulmenti Ploiesti, insa CNVM nu si-a exprimat punctul de vedere privind intentia Timken.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO