Prima pagina

Compania ieseana Radix, cumparata de americani pentru 4 mil. euro, plus bonus

29.03.2005, 00:00 67

Compania americana distribuitoare de solutii si servicii IT Ness Technologies a anuntat ca a semnat un acord de preluare a companiei romanesti Radix Company S.A., intr-o tranzactie de 4 milioane de euro.


Contractul mai prevede ca, daca Radix va reusi sa indeplineasca anumite obiective de performanta in urmatorii doi ani, Ness va plati in plus pana la 3 milioane de euro, conform oficialilor companiei americane.


"Un factor decisiv in decizia noastra de a ne alatura grupului Ness a fost valoarea adaugata pe care grupul american o aduce in interiorul companiilor pe care le achizitioneaza", a declarat Gabriel Mardarasevici, presedinte si director executiv al Radix.


Contactat de ZF, Mardarasevici nu a dorit sa faca alte declaratii asupra detaliilor tranzactiei.


Achizitia se va finaliza inainte de 10 aprilie, iar numele companiei va fi schimbat in Ness Romania. Firma va fi detinuta in intregime de filiala olandeza a Ness, compania Ness Technologies B.V.


Gabriel Mardarasevici va deveni noul managing director al companiei Ness Romania.


Radix Company S.A. este o companie de solutii complete si servicii IT infiintata in 1993, cu filiale in Iasi si Bucuresti. Compania, care are aproximativ 50 de angajati, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 12 milioane de dolari (9,67 mil. euro la cursul mediu din 2004) si a inregistrat profit, conform oficialilor firmei.


Compania se afla in proprietatea unor cetateni romani persoane fizice, actionar majoritar fiind presedintele Gabriel Mardarasevici, cu 54%.


Printre partenerii Radix se numara SAP, Microsoft, IBM sau Oracle, iar compania ofera solutii IT precum implementari de software ERP (Enterprise Resource Planning), management al documentelor, aplicatii de automatizare a activitatii de business, distributie de echipamente de tehnica de calcul si echipamente periferice. Printre cei mai mari clienti ai companiei romanesti se numara Electrica, Hidroelectrica, Coca-Cola, CFR, operatorul de telefonie mobila MobiFon-Connex.


"Achizitionarea Radix indeplineste toate criteriile strategice necesare intr-o asemenea operatiune", a spus Raviv Zoller, presedinte si director executiv al Ness Technologies. "Faptul ca ne vom creste competentele datorita unei echipe locale performante, faptul ca achizitia va incepe sa aduca beneficii imediat pentru Ness, fara riscuri mari de integrare a noii companii, dar si extinderea firmei noastre catre Europa Centrala si de Est", a explicat Zoller.


Radix a participat in anul 2003, alaturi de IBM si alti parteneri, la un proiect de informatizare a societatii Electrica. Sistemul informatic integrat de management al activitatilor, instalat la Electrica, a necesitat o investitie totala de 12 milioane de dolari (10,6 mil. euro la cursul mediu din 2003).


In cadrul acestui contract, Radix a incheiat un contract de furnizare a 1.900 de PC-uri si servere catre Electrica, in valoare totala de 3,1 milioane de euro.


Ness Technologies este o firma specializata in furnizarea de solutii IT, dar si servicii de consultanta si training, cu activitati in 14 state din America de Nord, Europa si Asia. Compania are aproximativ 500 de clienti, atat din domeniul public, cat si din sectorul privat.


Firma americana a obtinut, anul trecut, venituri de 304,5 milioane de dolari (235 milioane de euro), in crestere cu 35% fata de nivelul din 2003. Profitul Ness a avansat cu 316%, la 14,4 milioane de dolari (11,1 milioane de euro).


Ness are 5.000 de angajati si are in desfasurare parteneriate cu peste 100 de distribuitori de software si hardware din intreaga lume. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO