Prima pagina

Constructia unei case s-a scumpit cu 30% fata de inceputul anului

28.08.2008, 18:57 23

Astfel, construirea unei locuinte de trei camere cu 100 de metri patrati ar putea ajunge si la 80.000 de euro in prezent, fata de 60.000 de euro, cat era la inceputul anului. Preturile la ciment si la otel-beton, principalele materiale de constructii utilizate pentru construirea structurii unei locuinte, au crescut cu 30%, respectiv 140-180% de la inceputul anului, pe fondul majorarii materiilor prime si a competitivitatii reduse de pe aceste piete.
Astfel, pretul unui sac de ciment (de 40 kg) a ajuns la circa 10 euro la distribuitorii locali, in timp ce costul de achizitionare a unui kilogram de otel-beton a urcat la 3,5-4 lei, in comparatie cu 1,4-1,7 lei/kg, cat era in decembrie 2007, potrivit datelor furnizate de Patronatul Societatilor din Constructii (PSC).
"Preturile la otel-beton si ciment nu sunt controlate de nimeni", a apreciat Adriana Iftime, directorul executiv al PSC.
Jucatorii din domeniu sustin ca evolutia preturilor la ciment si otel-beton ar putea conduce pe termen scurt la falimentul unor firme de constructii, la rezilierea unor contracte de constructii sau la abandonarea unor proiecte. Totodata, numarul de procese intre beneficiari si constructori va creste, daca partile nu vor renegocia contractele.
"Acolo unde exista o relatie corecta intre beneficiar si constructor, normal este sa se reactualizeze preturile. Un constructor intotdeauna estimeaza o crestere de circa 10-15% a preturilor cand semneaza un contract, insa nimeni nu a putut previziona evolutia actuala a costurilor", a spus Iftime.
Vanzarile de otel-beton, care reprezinta in general intre 40% si 60% din volumul total al unei constructii, vor urca in acest an cu 10-12%, la circa 1,45 milioane de tone, de la 1,31 milioane de tone in 2007, potrivit datelor anuntate, la sfarsitul lunii februarie, de Asociatia Romana a Distribuitorilor de Metal (ARDIMET).
Holcim Romania, parte a grupului elvetian Holcim, precum si Carpatcement Holding, divizia locala a germanilor de la HeidelbergCement, au anuntat ca au majorat preturile cu circa 10-15% de la inceputul anului. Insa, ulterior distribuitorii majoreaza preturile mai mult in functie de cererile din anumite zone, in conditiile in care productia locala de ciment este la capacitate maxima. Piata cimentului, dominata de trei dintre cei mai mari producatori la nivel mondial, respectiv HeidelbergCement (Germania), Lafarge (Franta) si Holcim ar putea creste in acest an, in volum, cu 20%, la circa 12 milioane de tone, din care importurile vor reprezenta intre 300.000 de tone si 500.000 de tone.

Pe timpul verii, mai putine constructii
Numarul autorizatiilor de constructii eliberate de autoritati a continuat sa scada, in luna iulie fiind emise 5.839 de autorizatii, cu 4,9% mai putine fata de luna anterioara, cand, de asemenea, s-a inregistrat o scadere cu 2,4% fata de mai, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Pe ansamblul primelor sapte luni ale anului, numarul de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale a crescut cu 11,6% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, la 35.233 de permise. Cele mai importante cresteri au fost in regiunile Sud-Muntenia, plus 943 de autorizatii, Bucuresti-Ilfov (+879), Nord-Vest (+627), Nord-Est (+522) si Centru (+511). Regiunea Vest a inregistrat o scadere a numarului de autorizatii eliberate pentru construirea de cladiri rezidentiale, in primele sapte luni ale acestui an fiind emise cu 190 de permise mai putin decat in acelasi interval din 2007. Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, numarul autorizatiilor emise in iulie a fost cu 5,7% mai mare. Potrivit datelor INS, cele mai importante cresteri au avut loc in regiunile de dezvoltare Sud-Vest Oltenia (+96 de autorizatii), Nord-Vest (77), Sud-Est (+71) si Vest (+68). Scaderi ale numarului de autorizatii eliberate pentru construirea de cladiri rezidentiale s-au inregistrat in regiunile Centru (- 65 de autorizatii) si Sud-Muntenia (- 22). (Miruna Lebedencu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO