Prima pagina

Criza de oameni duce afacerile Adecco la 24 mil. euro

14.03.2007, 19:06 16

Grupul elvetian Adecco, cel mai mare furnizor de servicii de resurse umane la nivel mondial, estimeaza ca va inregistra in acest an pe piata romaneasca, prin Adecco Romnania, Adecco Resurse Umane si Adecco IT, afaceri de peste 24 de milioane de euro, in crestere cu 70% comparativ cu anul trecut.
De asemenea, Adecco estimeaza ca profitul brut va creste cu aproximativ 90%, pana la 1,33 mil. euro.
"Pentru 2007, estimam o crestere semnificativaa a cererii de pe piata, cerere bazata in principal pe nevoia tot mai mare de personal specializat. In conditiile unei migratii semnificative in spatiul UE, ale necorelarii invatamantului cu cerintele pietei muncii, conditiilor demografice caracterizate printr-o natalitate scazuta si imbatranirea populatiei, nevoia de specialisti va atinge cote maxime", a declarat pentru ZF Cristina Radulescu, country manager Adecco Romania.
Iar acest trend, corelat cu nivelul ascendent al investitiilor straine, va conduce la o nevoie tot mai mare de servicii specializate in domeniul resurselor umane. "Acest trend se va pastra si in urmatorii doi ani, pana cand, in urma unor cresteri salariale semnificative, Romania va reusi si isi pastreze forta de munca", mai spune Radulescu. In 2006, afacerile elvetienilor pe piata romaneasca au atins 14,2 mil. euro. (Adecco Romania - 5 mil. euro, Adecco Resurse Umane - 7 mil. euro, iar Adecco IT - 2,2 mil. euro). Cea mai dinamica evolutie pe piata romaneasca a avut-o Adecco Resurse Umane, ale carei afaceri au crescut in euro cu aproape 80% anul trecut.
"In 2006, cresterea a fost determinata de un cumul de motive: cererea de pe piata muncii, dublarea retelei teritoriale, cresterea calitatii serviciilor oferite si diversificarea acestora", a declarat country managerul Adecco Romania.
In 2005, elvetienii de la Adecco au realizat in Romania prin cele doua firme, Adecco Romania si Adecco Resurse Umane, o cifra de afaceri de 7,08 mil. euro si un profit de 253.000 de euro.
Cea mai mare pondere in cifra de afaceri a Adecco in Romania o au serviciile de munca temporare (51%), in timp ce recrutarea reprezinta 2,7% din afaceri, iar alte servicii (calcul salarial sau outsourcing in domeniile IT, financiar, administrativ) au o pondere de 46,3%, potrivit Cristinei Radulescu.
In 2006, compania si-a dublat reteaua teritoriala, iar in acest an vor mai fi deschise inca cinci noi puncte de lucru.
"Piata de recrutare locala este in crestere, in special datorita lipsei de personal calificat, cat si a evolutiei economice", spune Cristina Radulescu. Adecco a cumparat anul trecut 76% din firma romaneasca de software IP Devel, pentru care a platit aproximativ 7 mil. euro.
Anul trecut, urmand strategia aplicata la nivelul intregului grup, toate serviciile existente, respectiv munca temporara, selectie si recrutare, servicii de consultanta sau outsourcing (externalizare) au fost aliniate in linii de business specializate: Adecco IT, (prin achizitia IP Devel), Office, Industrial, Financial, Engineering& Technical, Intenational Mobility, Permanent HUB specializat.
Principalii clienti ai Adecco in Romania sunt mari companii, de regula, multinationale. In Bucuresti, Adecco are cinci puncte de lucru. Compania mai opereaza in alte noua locatii din tara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO