Prima pagina

Cum se tranzactioneaza titlurile de stat la Bursa

Cum se tranzactioneaza titlurile de stat la Bursa

Click pentru imaginea marita

05.08.2008, 20:57 276

Asteptate de cativa ani pe Bursa, titlurile de stat au intrat ieri la tranzactionare fara spectacol. Singura tranzactie derulata ieri arata ca investitorilor le va lua ceva timp sa se familiarizeze cu aceste instrumente. De altfel, putine dintre societatile de brokeraj sunt pregatite din punct de vedere tehnic pentru tranzactionarea titlurilor de stat.
Tranzactionarea efectiva a titlurilor de stat difera semnificativ fata de cea a actiunilor. In primul rand, pretul titlurilor de stat nu se calculeaza in lei, ci in procente si nu reprezinta o valoare absoluta, ci o pondere din valoarea nominala a titlurilor. De exemplu, daca pretul unui titlu de stat este de 102, inseamna ca tranzactia s-a realizat la o valoare de 102% din valoarea nominala a titlului respectiv.
Exista insa doua feluri de preturi in cazul titlurilor de stat: pretul brut si pretul net. De obicei, pe Bursa se afiseaza pretul net. Pretul brut reprezinta pretul net al titlului de stat la care se adauga dobanda acumulata, care reprezinta cota-parte din valoarea cuponului curent corespunzatoare zilelor scurse din perioada cuponului curent, incepand cu data de emisiune sau data cuponului precedent, inclusiv, pana la data decontarii tranzactiei, exclusiv. De exemplu, daca pretul net este 96 iar dobanda acumulata este 6, pretul brut este 102.
Aici intervine o alta diferenta fata de actiuni, unde investitorul inregistrat la o anumita data incaseaza dividendul. Detinatorul de titluri de stat primeste cota aferenta din cupon pentru perioada in care a avut in posesie titlul respectiv. De exemplu, in cazul in care rata cuponului anual este de 8%, iar un investitor tine titlul in portofoliu jumatate de an, acesta va incasa jumatate din cupon, respectiv 4%. Cuponul care i se cuvine investitorului pentru perioada in care a avut in posesie titlul reprezinta dobanda acumulata si se foloseste la calculul pretului net.
Valoarea tranzactiei cu titluri de stat se stabileste ca produs dintre (pretul brut/100) valoarea nominala a titlului si numarul de titluri. De exemplu, in cazul in care pretul brut este 105, valoarea nominala este 10.000 de lei, iar numarul de titluri este 10, valoarea tranzactiei este de 105.000 de lei.
Cel mai important parametru urmarit de investitorii in titluri de stat este insa randamentul pana la maturitate (yield to maturity), care reprezinta randamentul anual pe care il obtine investitorul din pastrarea titlului respectiv in portofoliu pana la maturitate, raportat la pretul de cumparare al titlului. Acesta se calculeaza pe baza mai multor parametri, printre care rata cuponului anual, data scadentei, pretul la care se realizeaza tranzactia.
De exemplu, ieri s-au tranzactionat titluri de stat cu maturitate in octombrie 2011 si o rata a cuponului de 8% pe an. La pretul net de 94,77, echivalentul unui pret brut de 101,02, randamentul este de circa 9,95%. Potrivit regulilor de tranzactionare aplicate in prezent pe Bursa, brokerii introduc in sistem pretul net, pe baza caruia calculeaza valoarea tranzactiei si randamentul.
In prezent, pe Bursa sunt listate 25 de emisiuni de titluri de stat cu cupon fix, cu maturitati cuprinse intre 2 si 12 ani si rate ale cuponului cuprinse intre 6% si 8,25%. Valoarea totala a emisiunilor listate se ridica la peste 8 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO