Prima pagina

Cum vor evolua salariul minim si mediu in urmatorii sase ani

Cum vor evolua salariul minim si mediu in urmatorii sase ani

Click pentru imaginea marita

28.07.2008, 18:29 53

"Ne-am angajat sa marim salariul brut lunar la 540 lei incepand cu 1 octombrie anul acesta, si la 600 lei incepand cu 1 ianuarie 2009. Este ceea ce economia poate sa suporte acum in mod rezonabil fara sa punem o presiune suplimentara pe inflatie", a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu la incheierea negocierilor care au avut loc la sfarsitul saptamanii trecute.
In functie de castigul mediu lunar brut estimat de Comisia Nationala de Prognoza, Guvernul a stabilit un calendar al majorarii salariului minim pana in 2014, astfel incat salariul minim brut sa ajunga in 2014 sa reprezinte 50% din salariul mediu brut pe economie. In prezent, salariul minim reprezinta 31% din salariul mediu.
Astfel, salariul minim brut va ajunge la 216 euro in 2010 si 258 de euro in 2011. Salariul minim brut va inregistra cele mai importante cresteri in 2012 si 2013, cand ar urma sa fie majorat cu 170 lei si, respectiv, cu 160 lei, pentru a ajunge la 1.325 de lei in 2014 (408 de euro), si va fi stabilit in luna octombrie a fiecarui an, raportat la castigul mediu brut lunar estimat pentru urmatorul an.
"Daca parametrii economici permit, incepand cu anul 2010 avem in vedere cresterea salariului minim brut cu cate 130 de lei anual in primii doi ani. Aceasta crestere accelerata a salariului minim va ajunge la un nivel de 1.325 de lei in anul 2014", a precizat Tariceanu.
In fiecare an vor fi facute doua analize, urmate de cate o hotarare de Guvern privind cresterea salariului minim.
"Trebuie sa crestem aceste salarii minime, in asa fel incat sa diminuam tentatia migratiei fortei de munca romanesti in alte tari, pentru ca in Romania, in momentul de fata, ne confruntam cu o criza acuta de forta de munca. Aceasta masura de majorare a salariului minim brut va avea un efect pozitiv in aceasta privinta", a spus Tariceanu.
Salariul minim a crescut cu 92% in ultimii patru ani. In decembrie 2004, salariul minim era 280 de lei. "Avantajele competitive ale Romaniei pe termen lung nu trebuie sa consiste in salarii mici. Pentru toti investitorii care m-au intrebat ce face guvernul fata de majorarea salariilor, care are loc in economie, am spus foarte simplu si direct: Guvernul nu face nimic sa tina salariile pe loc", a subliniat premierul.
Tariceanu a declarat ca semnarea acordului de majorare a salariului minim a avut la baza evolutia economiei romanesti - cresterea economica a Romaniei din primul trimestru al acestui an depasind 8% si dezvoltarea economica in general, in conditiile pastrarii echilibrelor macroeconomice.
Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat, la finalul intalnirii de la Guvern, ca este multumit de semnarea acordului. "Pentru prima oara reusim sa ajungem la o solutie in trei, in ciuda fragilitatii Guvernului, si aici ma refer la lungimea mandatului actualului Executiv. Faptul ca am ajuns la o intelegere cu partea patronala ca, pe un orizont mediu de timp, sa crestem accelerat salariul minim denota ca am inteles ca trebuie sa schimbam ceva pe piata muncii din Romania, ca este cazul sa renuntam la niste mecanisme de redistribuire a cresterii economice care nu au nicio legatura cu realitatea", a spus Costin, citat de Mediafax.
La randul sau, liderul confederatiei Meridian, Ion Popescu, a apreciat ca salariul minim prevazut in acord nu raspunde nevoilor cosului minim.
"Politica nivelului de trai din Romania este incalcata, speram la mai bine", a spus Popescu.
Reprezentantii patronatelor considera ca acest acord reprezinta un pas inainte si spera sa existe puterea sa fie aplicat in mod creativ privind evolutia economica.
Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a declarat ca prestatiile sociale nu vor mai fi majorate in functie de salariul minim, acest lucru urmand sa fie reglementat in cel mai scurt timp printr-un act normativ.
"Printr-un act normativ vom dezlega prestatiile sociale de salariul minim garantat, acestea urmand sa fie stabilite in functie de un indicator social de referinta care va fi aprobat anual", a declarat, pentru Mediafax, ministrul Paul Pacuraru. Demnitarul a precizat ca valoarea prestatiilor sociale va ramane nemodificata in acest an, iar din 2009 acestea vor fi actualizate prin hotarare de Guvern.
Anterior semnarii acordului de majorare a salariului minim, sindicalisii au organizat, timp de doua saptamani, pichete de protest, la sediile ministerelor Muncii si Finantelor, precum si la Palatul Victoria. Acestia amenintau atunci cu un miting de amploare daca Executivul nu va aproba majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei, asa cum s-a angajat in protocolul incheiat in luna decembrie a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO