Prima pagina

Dan Sandu, Millennium: Piata creditelor ipotecare a intrat in blocaj

Dan Sandu, Millennium: Piata creditelor ipotecare a intrat in blocaj

Dan Sandu: In prezent, suntem peste plan, mai bine decat estimarile initiale, dar probabil vom suferi la fel ca toti ceilalti de pe urma noilor reguli de creditare pregatite de BNR

13.08.2008, 19:51 240

Piata creditelor ipotecare este in blocaj pentru ca nu se mai fac tranzactii cu locuinte, iar bancile incearca sa compenseze scaderea volumului de finantari noi, accelerand pe segmentul creditelor de consum, afirma Dan Sandu, directorul general adjunct al Millennium Bank Romania.
"Blocajul este foarte vizibil. Preturile locuintelor au scazut deja cu 20-25%, insa cred ca din octombrie piata va incepe sa iasa din amorteala. Deocamdata, toata industria bancara suplimenteaza vanzarile pe partea creditelor de consum, ceea ce se vede in deficitul extern. Daca piata ipotecarelor ar functiona, s-ar mai duce si consumul in jos, pentru ca nu ar mai ramane bani si pentru credite de nevoi personale", comenteaza Sandu.
Prin prisma vanzarilor de credite de consum, el spune ca iulie a fost o luna de crestere semnificativa, chiar cea mai buna din an pe retail.
Dan Sandu se ocupa de doi ani de proiectul portughezilor de la Millennium in Romania, in vara lui 2006 parasind Citibank pentru a incepe proiectul de constructie a unei banci de la zero.
"Nu este simplu sa gasesti 500 de oameni, iar dupa un an sa ajungi la 850. Sa pornesti cu 39 de sucursale si sa deschizi inca 40 intr-un an, sa alegi orase, cartiere, locatii." Primii recrutati au fost oamenii pentru IT si pentru dezvoltarea produselor.
Dupa experienta infiintarii Millennium Bank Romania el spune ca mai important decat toate este sa ai mixul de produse - mai intai sa le definesti conceptual, apoi tehnic si integrat intr-un sistem core banking.
Daca ar lua-o de la capat, ar face aceiasi pasi, cu o exceptie: "Ne-am fi dorit sa porneasca mai repede forta mobila de vanzari, la care inca lucram; trebuie sa fii dinamic si agresiv, simpla promovare nu este suficienta". El afirma ca oricum multi angajati lucreaza mult pe teren pentru a identifica si atrage clienti. Dan Sandu este al doilea om in banca dupa CEO-ul Jose Toscano, avand in responsabilitate coordonarea pe corporate, retail si private banking.
El spune ca banca evolueaza pe baza unui studiu de fezabilitate pe 10 ani.
"In prezent, suntem peste plan, mai bine decat estimarile initiale, dar probabil vom suferi la fel ca toti ceilalti de pe urma noilor reguli de creditare pregatite de BNR." Sandu afirma ca schimbarea regulilor de creditare pe retail presupune ajustari de sisteme, contracte si pregatirea oamenilor.
"Nu stim daca va fi necesara inca o aprobare a regulamentelor proprii de creditare. Cert este ca n-avem milioane de programatori care sa modifice sistemele, iar o asemenea operatiune dureaza."
Pe segmentul de retail, banca are o abordare diferentiata: una cu produse standard vandute in asa-numitele credit centers si alta cu servicii adaptate in functie de venitul pe familie, in financial centers.
Sandu se declara multumit in special de segmentul clientilor IMM, despre care spune ca au un foarte bun comportament de plata si asigura marje bune. Pe segmentul corporate, banca vizeaza toate sectoarele din industrie, abordand clientii diferentiat, dupa nivelul cifrei de afaceri.
El spune ca in prezent raportul dintre credite si depozite este de 2 la 1. "Stam mult mai bine decat ne-am bugetat. Vom continua sa atragem pasive de la clienti."
Pana la sfarsitul anului, banca va acoperi 21 de judete, iar reteaua din Bucuresti urmeaza sa creasca de la 16 la 27 de unitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO