Prima pagina

Dawnay Day, proprietarul Macromall Brasov, pus sub administrare speciala

Dawnay Day, proprietarul Macromall Brasov, pus sub administrare speciala
14.07.2008, 18:14 350

Grupul britanic Dawnay Day, care detine pe piata locala centrul comercial Macromall (foto) din Brasov si este implicat in dezvoltarea altor patru malluri, ar putea fi pus sub administrare speciala, potrivit presei britanice, ca urmare a problemelor legate de lipsa de lichiditati. Procedura ar putea fi pusa in aplicare incepand de astazi de catre reprezentantii companiei de audit Ernst & Young, care au refuzat sa comenteze informatiile pentru presa britanica.
Stirea vine pe fondul agravarii crizei financiare
ipotecare din Statele Unite la sfarsitul saptamanii trecute, cand o mare banca americana specializata in finantari imobiliare, IndyMac, a fost declarata in faliment, iar institutiile ipotecare Fannie Mae si Freddie Mac s-au prabusit pe bursa.
Dawnay Day controleaza active de aproximativ 2,5 miliarde de euro, printre care si fondul de investitii Dawnay Day Carpathian, cu activitate si in Romania, fond ale carui actiuni listate pe bursa de la Londra au scazut cu peste 60% in ultimul an. Dawnay Day a intrat pe piata locala in vara anului 2006, cand a platit aproape 20 de milioane de euro pentru centrul comercial Macromall din Brasov.
La inceputul anului 2007 fondul s-a asociat cu compania maghiara Atrium Centers, alaturi de care a anuntat investitii de aproximativ 300 de milioane de euro in dezvoltarea a patru centre comerciale, in Arad,
Cluj-Napoca, Satu Mare si Baia Mare.
Lucrarile de constructie la primele doua proiecte au fost incepute in primavara acestui an, in timp ce la Satu Mare si Baia Mare termenul anuntat pentru inceperea lucrarilor este prima parte a anului 2009.
Reprezentantii firmei Dawnay Day Panterra, administratorul fondului Dawnay Day Carpathian, nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru a preciza in ce masura sunt afectate planurile de investitii de pe piata locala.
Grupul Dawnay Day, detinut de oamenii de afaceri Guy Nagger si Peter Klimt, a derulat la inceputul anului o refinantare in valoare de circa 940 de milioane de euro, accesand un imprumut de la Norwich Union, dar problemele financiare ale companiei par a fi chiar mai mari, potrivit publicatiei britanice The Sunday Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO