Prima pagina

De maine, liber la achizitii puternice pe SIF-uri

03.08.2005, 20:07 14

Investitorii de pe piata de capital vor putea achizitiona incepand de maine actiuni ale societatilor de investitii financiare (SIF) in limita a 1% din capitalul social al acestora, dupa ce intre timp Bursa va elimina din sistemul de tranzactionare restrictia care nu le permitea sa treaca de pragul de 0,1% din capitalul SIF-urilor.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) considera ca investitorii trebuie sa poata cumpara pachete mai mari de 0,1% incepand de maine, chiar daca SIF-urile nu si-au modificat inca statutele pentru a permite investitorilor sa cumpere mai mult de 0,1% din capitalul social.

"Ordonanta privind SIF-urile are doua parti: una in care se precizeaza ca pragul de detinere este de 1%, iar alta care prevede ca SIF-urile trebuie sa modifice statutele in acest sens, in caz contrar aceasta fiind considerata facuta de drept. Modificarea actelor constitutive nu are nici o legatura cu aplicarea pragului de 1%," a explicat pentru ZF Paul Gabriel Miclaus, vicepresedinte al CNVM.

In urma aparitiei ordonantei de guvern privind SIF-urile, Bursa ceruse Comisei un punct de vedere privind posibila ridicare a limitei din sistemul de tranzactionare, iar prin raspunsul sau, CNVM a dat ieri unda verde pentru ridicarea limitei.

In plus fata de raspunsul exprimat ieri, CNVM urmeaza sa emita in urmatoarele saptamani reglementari privind vanzarea actiunilor investitorilor care depasesc pragul de 1% si suspendarea drepturilor de vot ale acestora.

Vicepresedintele CNVM a mai declarat ieri ca reglementarile secundare in aplicarea ordonantei de guvern nu vor include prevederi referitoare la persoanele care actioneaza in mod concertat, acestora fiindu-le permis sa achizitioneze impreuna pachete mai mari de 1% din SIF-uri pentru ca ordonanta nu interzice acest lucru.

Ordonanta care prevede ridicarea de la 0,1% la 1% a pragurilor de detinere la SIF-uri a fost aprobata de guvern la mijlocul lunii trecute si a aparut in Monitorul Oficial de-abia joia trecuta.

Brokerii si investitorii de la Bursa, care asteapta de mai multi ani majorarea pragului, se asteapta la cresteri puternice pentru actiunile SIF in urmatoarele luni, pe fondul intrarii la cumparare a unor investitori mari, cum ar fi fondurile straine de investitii, dar si ca urmare a cumpararilor speculative din partea micilor jucatori de pe piata.

Actiunile SIF-urilor au incheiat ieri sedinta bursiera cu o crestere medie de 2%, chiar daca ridicarea pragului din sistemul Bursei nu devenise oficiala. Actiunile SIF-urilor vor fi suspendate azi de la tranzactionare pentru operarea modificarilor in sistemul de tranzactionare al Bursei. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO