Prima pagina

Definitia averii, in opinia celor bogati

22.06.2005, 20:10 93

Cati bani iti trebuie ca sa te simti bogat? De la ce suma in sus te poti considera "asigurat" pe viata?

Revista BUSINESS Magazin publica in numarul din aceasta saptamana, care apare astazi, un articol in care opt oameni de afaceri raspund la aceste intrebari. Printre cei intervievati se numara Dan Sucu, Viorel Micula, Radu Enache, Dinu Patriciu, Marius Ivan.

Ideea articolului a incoltit cu trei ani in urma. Atunci, omul de afaceri Dinu Patriciu stabilea, intr-o discutie cu mai multi jurnalisti, care este suma minima care poate asigura, in opinia sa, un trai lejer nu numai celui in cauza, ci si copiilor sai. Un fel de limita inferioara a bogatiei. "Petrolistul" Patriciu a avansat valoarea de trei milioane de dolari, bani ce pot indeplini visul de aur al romanului - acela de a deveni rentier.

"Pragul" stabilit de Patriciu nu a fost confirmat de toti ceilalti oameni de afaceri cu care am discutat. Insa dincolo de suma in sine, un lucru este sigur: un businessman pursange niciodata nu se opreste. Oricat de mult ar valora compania pe care a creat-o si oricat de multi bani ar avea in cont, cea mai mare satisfactie o gaseste in a face fata provocarilor viitoare.

Viorel Micula, coproprietarul grupului de firme European Drinks, cu vanzari anuale de jumatate de miliard de dolari, spune ca nu trebuie sa fii prea concentrat asupra contabilizarii propriei averi. "Personal, nu am stiut cand am facut primul milion de euro, primele zece sau primele o suta", marturiseste Viorel Micula. Cei doi frati Micula (Viorel si Ioan) au o avere estimata la peste 700 de milioane de dolari.

Gabriel Mardarasevici, om de afaceri iesean care a vandut in primul trimestru compania Radix americanilor de la Ness Technologies pentru 9,1 milioane de dolari, spune ca pentru el primul prag al bogatiei a fost cumpararea unei case pe pamant, dupa ce a locuit la bloc.

Dan Sucu, presedintele grupului de firme Mobexpert, este mai concret si chiar stabileste un prag al bogatiei asemeni lui Patriciu. El avanseaza suma de cinci milioane de euro. Sucu chiar are o teorie legata de suma indicata: "de la acest nivel exista doua directii: fie averea stagneaza, fie creste semnificativ. E mult mai greu sa ajungi de la zero la cinci milioane decat de la cinci la cincizeci".

Radu Enache, presedintele lantului hotelier Continental, omul care isi masoara averea in numar de camere sau in numar de turisti, nu crede ca averea in sine este importanta, ci recordurile personale. "Cand te ambalezi, nu te mai intereseaza banii, ci performantele societatii pe care o conduci sau o detii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO