Prima pagina

Dupa 10 ani, un sef de stat in vizita la Saddam Hussein

08.08.2000, 00:00 20



Presedintele venezuelean Hugo Chavez este primul sef de stat care ii va face o vizita liderului irakian Saddam Hussein, de la incheierea razboiului din Golf in 1991, relateaza Reuters. Vizita face parte dintr-un turneu pe care Chavez il intreprinde, incepand de duminica trecuta, in tarile membre OPEC (Organizatia ?arilor Exportatoare de Petrol).

Duminica s-au implinit zece ani de cand Organizatia Natiunilor Unite a impus un embargou economic extrem de dur asupra Irakului, dupa ce trupele Bagdadului au invadat Kuweitul in 1990.

Liderul venezuelean este adeptul unei politici externe independente: el a legat o prietenie stransa cu dictatorul cubanez Fidel Castro si a laudat Libia, pe care o considera un model de "democratie participativa". Chavez intentioneaza sa convinga tarile sarace sa impuna un embargou propriu pentru a contracara ceea ce el numeste hegemonia americana. Criticii lui Chavez spun ca acesta a imbunatatit relatiile cu tarile izolate pe plan international, cum ar fi Irak, Libia si Cuba, in detrimentul unor relatii bune cu Statele Unite, care sunt partenerul comercial nr.1 al Venezuelei si cel mai mare cumparator al petrolului sau.

Chavez a devenit presedintele Venezuelei in februarie 1999, la sapte ani dupa ce a pus la cale o lovitura de stat militara care a esuat. Presedintele venezuelean vrea sa-i invite personal pe omologii sai din tarile arabe sa participe la un summit al OPEC programat pentru 27 septembrie, la Caracas, primul reuniune de acest tip din 1975. Venezuela, singura tara sud-americana membra a OPEC, ocupa locul trei in lume in topul exportatorilor de petrol.

"Unii spun ca Saddam Hussein este diavolul, dar diavolul este in iad. Noi suntem cu totii fiii lui Dumnezeu", a declarat Chavez saptamana trecuta unui grup de ziaristi straini care si-au exprimat nedumerirea fata de vizita acestuia in Irak.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO