Prima pagina

Editorul ziarului Romania libera s-a evaluat la 13 mil. euro

10.10.2006, 20:18 47

Societatea "R", editorul cotidianului Romania libera, a lansat ieri o oferta de achizitie a actiunilor proprii la un pret de 45 de lei pe actiune (aproximativ 13 euro), ceea ce inseamna o evaluare a companiei la aproape 13 milioane de euro.
"Valoarea per actiune s-a stabilit in urma evaluarii patrimoniului societatii, de catre un evaluator independent, si a fost votata cu majoritate de catre actionarii prezenti la adunarea generala", a spus Virgil Stroia, directorul financiar al companiei. Conform datelor de pe site-ul Ministerului Finantelor, compania are un capital social de 989.589 lei noi, iar valoarea nominala a unei actiuni este de 1 leu.
Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor a fost convocata tocmai pentru a se supune atentiei actionarilor achizitionarea actiunilor proprii, ca urmare a solicitarii unor actionari minoritari si a mai multor intentii de vanzare depuse la Biroul Actionarilor, potrivit reprezentantilor societatii "R". "Actiunile dobandite vor fi detinute de societate, neavand o alta destinatie deocamdata", au adaugat ei.
Valoarea de 13 euro per actiune este sub valoarea pe care a platit-o grupul german WAZ cand a intrat in actionariatul societatii "R". Atunci o actiune a fost evaluata la 22 de euro, conform unor surse de pe piata.
Actiunile companiei sunt detinute in proportie de 93,43% de Medien Holding, restul actiunilor fiind in proprietatea unor persoane fizice si juridice, atat din Romania, cat si din strainatate. Persoanele fizice romane detin cel mai mult din actiunile ramase, respectiv 5,64%.
Astfel, Dan Grigore Adamescu si grupul WAZ detin in proportie egala, prin intermediul Medien Holding, cele 93,43% din actunile societatii "R".
Societatea "R" a realizat anul trecut un profit brut de aproape 1,8 milioane de euro (6,4 milioane de lei), dupa ce in anul 2004 obtinuse o pierdere neta de aproximativ 0,24 milioane de euro (un milion de lei), conform datelor publicate in Monitorul Oficial. In acelasi timp, cifra de afaceri a companiei s-a ridicat in 2005 la valoarea de 12,3 milioane de euro (44,6 mil. lei), fata de 11 mil. euro in anul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO