Prima pagina

Electrolux isi extinde capacitatea cu 19%

08.09.2003, 00:00 32



Producatorul suedez de aparatura electrocasnica Electrolux si-a marit in primele opt luni ale anului capacitatea de productie de aragazuri a fabricii de la Satu Mare cu 19%. Compania a investit pe in prima jumatate a anului 2,9 milioane euro, atat in extinderea capacitatii cat si in protectia impotriva incendiilor.



Electrolux are vanzari de 11 miliarde euro anual, fiind cel mai mare producator de electrocasnice din lume.



Miscarea se inscrie astfel in strategia de dezvolare a activitatii din Europa de Est anuntata anul trecut de grupul suedez. Potrivit acesteia, Electrolux va deschide o noua fabrica de aparate frigorifice in Ungaria, una de masini de spalat in Rusia si va dubla capacitatea de productie de aragazuri a fabricii de la Satu Mare, pe fondul transferarii aici a unei parti din productia pe care Electrolux o realiza in cateva dintre tarile europene.



Anul trecut au fost produse la Satu Mare peste 400.000 de aragazuri, iar anul acesta capacitatea de productie va ajunge la 700.000 de unitati. Cea mai mare parte a productiei - peste 75% - este destinata exportului, in special Franta, Italia, Spania si tarile din Est, precum Polonia si Ungaria.



Electrolux a realizat in prima jumatate a acestui an o cifra de afaceri de 1.600 miliarde lei (50 milioane dolari), aproape dubla, potrivit oficialilor companiei, fata de aceeasi perioada a anului trecut.



Anul trecut, investitiile Electrolux in fabrica din Romania au depasit 4 milioane euro. In aceste conditii, suedezii au ajuns la investitii de peste 11 milioane euro de la intrarea pe piata locala.



Compania suedeza a intrat pe piata romaneasca la sfarsitul anului 1995, prin infiintarea diviziei de vanzari de la Bucuresti. In luna decembrie a anului 1997, Electrolux a devenit actionar principal al societatii Samus SA din Satu Mare, o data cu achizitionarea pachetului majoritar reprezentand 97% din totalul actiunilor. La inceputul anului 2000, grupul suedez a achizitionat inca o parte din pachetul de actiuni, astfel ca in prezent detine peste 99% din actiunile Samus



De la sfarsitul saptamanii trecute, fabrica de la Satu Mare are si un nou director general, Lucian Anghelescu. El il inlocuieste pe Giampiero Pilosio, care a activat in aceasta pozitie timp de 4 ani si care, la expirarea mandatului in Romania, a primit o noua functie de conducere in cadrul Grupului Electrolux. Lucian Anghelescu, 38 de ani, a lucrat anterior la companii precum Mecta, AGA Gas sau Quadrant Amroq Beverages. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO