Prima pagina

Exitul Terapia Cluj, numarul doi in Europa de Est

25.07.2006, 19:53 12

Vanzarea Terapia Cluj de catre fondul de investitii Advent International catre indienii de la Ranbaxy a fost al doilea exit ca marime din Europa Centrala si de Est in 2006, arata un studiu al companiei de consultanta Deloitte. Vanzarea a presupus transferul a 97% din titlurile producatorului clujean de medicamente si s-a derulat in luna aprilie a acestui an.
Tranzactia in valoare de 270 de milioane de euro a fost surclasata numai de vanzarea celor de la Warburg catre Sanofi Aventis a participatiei de 20% din producatorul ceh de medicamente Zentiva, pentru 430 de milioane de euro.
Studiul Deloitte mai mentioneaza si alte tranzactii importante de pe piata romaneasca, cum ar fi vanzarea lantului de supermarketuri Artima de catre SEAF si alti investitori, TotalSoft catre fondul de investitii Global Finance si exitul facut de Baring Private Equity Partners la Infopress SA.
Fondurile de investitii manifesta un interes din ce in ce mai mare pentru piata romaneasca in special si piata Europei Centrale si de Est in general, noteaza studiul Deloitte.
Doar in prima parte a acestui an, fondurile de investitii care activeaza in regiune au strans peste 800 de milioane de euro (Middle Europa Partners - 650 mil. euro, Firebird Management - 150 mil. euro si Oresa Ventures - suma neprecizata).
In Romania, Middle Europa Partners cauta sa faca investitii pe piata imobiliara, Firebird detine prin intermediul Clairmont Holdings o participatie de 12,7% din Ardaf, iar Oresa Ventures are participatii la companiile Flamingo, Guzu Chim si La Fantana.
In a doua parte a anului, studiul Deloitte sustine ca si alte fonduri de investitii vor strange bani pentru a-i investi in statele din regiune: Enterprise Investors (care detine in Romania participatii la Artima, Siveco si Macon Deva) si GED (cu participatii in Romania la Vital Gaz, Adventure Software, Regisco, Dragon Star, Continental si Dasimpex).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO