Prima pagina

Fara privatizarea productiei de energie, concurenta in domeniu este doar teorie

Fara privatizarea productiei de energie, concurenta in domeniu este doar teorie

Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, afirma ca nu face deosebire intre investitorii romani si straini

31.05.2007, 18:34 36

Nu se poate vorbi despre o concurenta reala pe piata locala a energiei avand in vedere ca toata productia este concentrata in mainile statului, privatizarea realizandu-se doar pe segmentul de distributie. Aceasta este concluzia la care s-a ajuns in cadrul seminarului "Energia, intr-o noua epoca - a investitorilor privati" organizat de ZF in colaborare cu casa de avocatura Schoenherr, grupul energetic italian Enel si grupul petrolier Rompetrol.
"In niciun caz nu se poate vorbi despre o concurenta reala pe aceasta piata din moment ce toata productia este deocamdata concentrata in mainile statului", a declarat Guenther Schubert, reprezentantul E.ON Energie. Grupul german, care are in portofoliu distributia de electricitate E.ON Moldova, si-a anuntat intentia de a investi in termocentralele situate in zona pe care o deserveste compania. Efectele intarzierii procedurilor de privatizare duc de fapt la o liberalizare mai mult teoretica a pietei, au mai fost de parere participantii la seminarul ZF.
"Ne facem ca am liberalizat piata de energie electrica. Productia apartine aceluiasi producator. Nu exista piata liberalizata, exista coruptie. Statul este producator al energiei electrice si unii se fac ca tranzactioneaza. Cat timp Romania nu privatizeaza domeniul energei electrice, si repede, prin bursa sau prin licitatii deschise, transparente si rapide, nu avem nicio sansa sa facem pasi inainte", a spus Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol. El a explicat ca Romania are cateva atuuri pe care nu le foloseste, din inertie politica, si mai ales din inertia birocratiei, fiind gasite tot felul de argumente ca domeniul energetic sa nu fie trecut in proprietate privata.
"Ar trebui sa ne gandim cum, intr-o epoca a investitiilor private, poate domeniul privat sa rezolve problemele legate de energie. Trebuie privatizat intregul sistem energetic. Nu mai poate ramane in mainile unei birocratii corupte si ineficiente", a spus Patriciu.
Omul de afaceri a aratat ca preturile la energie in Romania sunt mai mari decat pe pietele cu adevarat liberalizate, cu efect direct asupra marilor consumatori.
Pana la decizia de a privatiza marile complexuri care sunt acum tinta tuturor marilor investitori, E.ON, Enel si CEZ si-au indreptat atentia catre proiecte valabile in structura Termoelectrica. Termocentrala de la Braila se afla deja pe ultima suta de metri in ceea ce priveste privatizarea, urmatoarele pe lista fiind termocentralele Borzesti si Doicesti.
Enel, E.ON si CEZ, marile grupuri prezente pe piata de profil, se uita cu mare interes spre privatizarea marilor complexuri energetice, dar debutul acestor procese depinde exclusiv de momentul in care statul se va decide sa dea startul.
"Sectorul energiei electrice va fi extrem de deschis participarii investitorilor romani si straini. Nu se fac deosebiri intre aceste doua categorii de investitori", a declarat Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor. Potrivit acestuia, urmatorul pas pe care ar trebui sa-l faca Romania este acela de a deveni investitor pe pietele straine.
"Mai multe companii romanesti, printre care Transelectrica, Transgaz si Romgaz Medias, sunt pregatite sa realizeze investitii in strainatate. Este momentul - si cred ca se poate - sa devenim investitori pe piete straine. Nu am acest fetis, ca investitorii straini sunt mai buni decat cei romani, si nici nu am suspiciuni fata de cei romani. Romania are potential in sectorul energetic si sunt proiecte importante in zona Marii Caspice si in Orient in care se pot implica si companii locale", a mai spus Vosganian. Potrivit ministrului, exista anumite structuri care ar trebui pastrate in portofoliul statului, cum ar fi compania Nuclearelectrica.
Printre participantii la seminar care sprijina aceasta idee s-au numarat Matteo Codazzi, CEO si country manager al Enel Romania, Guenther Schubert, directorul general al E.ON Moldova, precum si Adrian Borotea, corporate affairs manager al CEZ Romania. Enel (Italia), E.ON (Germania) si CEZ (Cehia), marile grupuri energetice care sunt prezente acum doar pe segmentul distributiei si furnizarii de energie, sunt dispuse sa investeasca miliarde de euro pentru obtinerea unor capacitati proprii de productie.
"Concurenta care se va forma pe piata productiei de energie este singura capabila sa genereze lichiditate pe aceasta piata. Enel are in plan investitii de 2 mld. euro in distributia de electricitate pana in 2015 si sute de milioane in productie", a declarat Matteo Codazzi, CEO si country manager al Enel Romania. Grupul italian detine participatii majoritare la companiile Electrica Banat si Electrica Dobrogea, urmand ca in termen de cateva zile sa intre in posesia pachetului majoritar de actiuni la Electrica Muntenia Sud, companie considerata a fi cea mai valoroasa din portofoliul Electrica.
"Nu este o problema de cat vrem sa investim. Ne uitam intai sa vedem daca e profitabil, si abia apoi calculam fondurile de care avem nevoie. In ceea ce priveste cogenerarea, suntem interesati de capacitatile de la Iasi, Bacau, Suceava", a declarat Guenther Schubert, CEO al E.ON Moldova.
Interesul in acest segment, in principal in privinta celor trei complexuri energetice, a fost confirmat si de CEZ Romania. "Investitiile pe care le-am derulat in 2006 au fost de doua ori si jumatate mai mari decat cele din 2005. Vom continua trendul sustinut al investitiilor si in urmatorii ani, insa nivelul acestora va depinde de ce se va scoate la privatizare. Suntem interesati sa participam la tot ce se scoate la privatizare", a spus Adrian Borotea, corporate affairs manager al CEZ Romania.
In ceea priveste piata petroliera, piata aflata in stransa legatura cu cea de energie, avand in vedere faptul ca marile companii petroliere sunt in acelasi timp mari consumatori de energie, au fost reluate unele teme de interes general, cum ar fi proiectele de interconectare regiunile bogate in resurse.
"Nabucco este una din utopiile lumii moderne, iar cat timp rusii construiesc proiectul Bluestream 2, nu are nicio sansa, iar noi ramanem dependenti strict de resursele rusesti", a afirmat presedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu.
El a aratat ca Romania va putea sa vanda unor companii petroliere licentele de exploatare de gaze si sa devina astfel un furnizor important de gaze naturale pentru Europa, conform lui Patriciu. Strict legat de grupul Rompetrol, Patriciu a precizat ca un pachet cuprins intre 10%-25% din actiunile grupului va fi listat pe o bursa straina cel mai probabil pe cea din Londra. Patronul Rompetrol a adaugat ca este interesat sa cumpere o rafinarie cu o capacitate similara unitatii Petromidia. "Din Serbia pana in Italia sunt de vanzare sapte rafinarii", a completat Patriciu.
Tot in legatura cu piata petroliera, grupul ungar MOL a facut o comparatie intre ceea ce se intampla pe segmentul de retail in Romania si cel din doua tari vecine, Ungaria si Slovacia. "Astfel, din punctul de vedere al cererii de produse petroliere, piata locala este de trei ori mai mare decat cea din Slovacia si cu 20% mai mare decat cea din Ungaria, avand potentialul de a ajunge din spate si piete mai mature, precum Austria", a declarat Cristina Osiescu, director de marketing in cadrul MOL Romania.
Un alt factor foarte important sunt bugetele pe care companiile romanesti le cheltuiesc pentru imagine. Astfel, doar Petrom a cheltuit anul trecut un buget la rate-card de 25.000 de euro, de peste sase ori mai mare decat cel folosit de OMV, grupul in portofoliul caruia se afla Petrom, in Ungaria.
In ceea ce priveste reglementarea pietei energetice, autoritatile au anuntat ca au facut o schimbare, fostul presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale, Gergely Olosz, fiind numit in functia de presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei. El il inlocuieste pe Nicolae Opris.


A doua zi de inchidere a rafinariei Arpechim
"Nu stiu din ce motive Agentia de Mediu a decis inceperea procedurilor de inchidere a Arpechim. Nu a fost o problema de bani, ci de etapizare a investitiilor." Varujan Vosganian, ministrul economiei sI finantelor
"Oprirerea tehnologica a unei rafinarii dureaza 24 de ore, iar conservarea ei iti ia cateva saptamani. Pe de alta parte, oprirea Arpechim nu va avea niciun efect pe piata, niciun surplus de cerere, este doar o redirectionare a cantitatilor de la export pe piata interna." Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol
"Oltchim Ramnicu Valcea este interesata sa cumpere integral rafinaria Arpechim, detinuta de Petrom, atat partea de petrochimie, cat si activitatile de rafinare de pe platforma." Constantin Roibu, presedintele Consiliului de Administratie al combinatului chimic
"Oltchim nu dispune de fondurile necesare preluarii rafinariei Arpechim, o tranzactie fiind posibila numai daca firma va gasi un partener interesat de partea de rafinare." Teodor Atanasiu, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS)


Vosganian, despre energie si finante

Aproximativ 80% dintre fostii proprietari de imobile nationalizate care au solicitat despagubiri in actiuni la companii de stat au acceptat sa primeasca titluri Transelectrica.
Guvernul va discuta "in cateva zile" proiectul de hotarare pentru reluarea negocierilor cu investitorii interesati sa participe la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, a declarat Vosganian, la doua saptamani dupa un anunt similar.
Complexurile energetice au nevoie de investitii de 1-2 miliarde de euro pentru mediu, pe care nu le pot angaja singure, din punct de vedere al ministerului singura solutie fiind privatizarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO