Prima pagina

Firma de software Akela a fost cumparata de un grup american

05.10.2005, 19:39 135

Compania romaneasca producatoare de software Akela a fost achizitionata de grupul american furnizor de servicii de comunicatii si call-center TechTeam, au anuntat oficialii celor doua companii.

Valoarea tranzactiei este de aproximativ 3 milioane de euro, din care 2,45 milioane de euro in numerar, 250.000 de euro in actiuni ale grupului american si o suma aditionala de pana la 450.000 de euro care va fi platita de TechTeam daca obiectivele financiare ale Akela vor fi indeplinite in anii fiscali 2006 si 2007.

Principalul actionar al Akela este fondatorul companiei, omul de afaceri Lucian Butnaru, 27 de ani.

"Schimbarea actionariatului nu va influenta profilul de activitate al Akela ca furnizor de servicii software cu valoare adaugata si ne va ajuta sa ne concentram asupra directiilor strategice de dezvoltare", a spus Butnaru.

"Akela va extinde portofoliul de servicii ale TechTeam cu un nou domeniu - dezvoltare de software", a spus pentru ZF Mihai Popa, business development manager al companiei romanesti. "Colaborarea cu TechTeam a inceput cam acum un an, cand le-am oferit un software de resurse umane si totul s-a desfasurat in conditii bune", a adaugat el. Compania americana si-a deschis in 2004 o filiala in Romania, TechTeam Global SRL, prima din Europa de Est si a cincea de pe continent, iar in urma acestei tranzactii personalul din Romania va numara peste 250 de salariati.

"Suntem incantati de faptul ca aceasta tranzactie ne ofera ocazia sa intram imediat pe piata furnizorilor de software si de servicii de tip outsourcing", a spus William F. Coyro, presedinte si director executiv al TechTeam. "Continuarea procesului de extindere, prin recenta achizitionare, va completa oferta prin diversificarea serviciilor outsourcing si introducerea de servicii pentru sectorul guvernamental, ceea ce va conduce la majorarea veniturilor noastre si a cotei de piata", a mai spus Coyro.

Akela este furnizor de solutii software la cheie si a fost infiintata in anul 1998. Firma ofera servicii de analiza, personalizare, dezvoltare si implementare a unei game largi de produse, precum si servicii software pentru piata internationala. Compania are birouri in Statele Unite, iar portofoliul sau de clienti numara peste 200 de companii din Romania, Europa si SUA. Printre clientii companiei romanesti se numara Orange, Alcatel, LukOil, iar in strainatate, France Telecom, asociatia internationala de transport aerian IATA, BNP Paribas.

In primele sase luni ale anului, Akela a obtinut un profit net, neauditat, de circa 184.000 de dolari (aproximativ 154.000 euro), la o cifra de afaceri de 1,23 mil. $ (circa 1 mil. euro). Pentru 2004, firma a raportat venituri de 1,38 mil. $ (1,11 mil. euro la cursul mediu anual) si un profit net de 202.000 de dolari (163.000 euro).

TechTeam Global a obtinut, in primele sase luni ale anului, venituri totale de 84,3 mil. $ (70,6 mil. euro), in crestere cu 39% fata de aceeasi perioada a anului trecut si un profit net de 3,33 mil. $ (2,8 mil. euro), mai mare cu 95,8% fata de semestrul unu al anului 2004. Sucursala de la Bucuresti a raportat pentru 2004 - primul an de activitate - conform datelor publicate de Ministerul Finantelor, o pierdere neta de 2,21 mil. lei (550.000 euro) la o cifra de afaceri de 4,8 milioane de lei (1,18 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO