Prima pagina

Fiscul si Vama vor executa silit Oil Terminal pentru 30 milioane euro

10.04.2008, 18:34 14

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Autoritatea Nationala a Vamilor, vor putea continua procedura de executare silita a operatorului portuar Oil Terminal (OIL) pentru suma de 111 milioane lei (circa 30 milioane euro, la cursul de 3,7 lei/euro), potrivit unei sentinte definitive si irevocabile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie transmisa Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Datoria reprezinta doua treimi din valoarea activelor Oil Terminal la sfarsitul anului trecut.

Suma reprezinta TVA si comisioane vamale aferente importurilor de produse petroliere derulate prin intermediul terminalului in 2003 de catre Rompetrol Rafinare Constanta si RAFO Onesti.

Potrivit reprezentantilor Oil Terminal, cele doua companii beneficiare ale importurilor au platit in numele Oil Terminal comisioanele vamale si TVA-ul aferent cantitatilor de titei importante, potrivit unei raportari a companiei catre BVB si acuza cele doua autoritati ale statului de aplicarea dublei impuneri.

Conducerea Oil Terminal mai spune ca "obligatia de plata prezentata mai sus poate fi modificata in functie de modalitatea de calcul a penalitatilor aparute din momentul emiterii actelor constatatoare si pana in prezent".

"Fata de pretentiile de executare silita nejustificate, in cazul in care ANAF va proceda la executarea Oil Terminal, vom formula contestatie la executare, iar dupa redactarea deciziei emise de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie vom uzita caile de atac permise de lege", se arata in raportarea Oil Terminal catre actionari.

Oil Terminal avea la finele anului trecut active in valoare de 167 milioane lei (45 milioane euro) si datorii de 30 milioane lei (8,1 milioane euro).

Compania a obtinut anul trecut un profit net de 7,5 mil. lei, de aproape 5 ori mai mare decat in 2006, la afaceri de 123,5 milioane lei.

Actionarul majoritar al Oil Terminal este AVAS, care detine 59,6% din actiuni, in timp ce Fondul Proprietatea detine un pachet de 10%, iar Broadhurst Investments are 7,6%.

Actiunile Oil Terminal au fost suspendate de la tranzactionare joi pentru publicarea acestui anunt. Compania are o capitalizare bursiera de 102 milioane euro, ultimul pret de tranzactionare al actiunilor fiind de 0,645 lei. Titlurile OIL sunt printre putinele de pe Bursa care se tranzactioneaza inca peste nivelul din urma cu un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO