Prima pagina

Grecii au adus un nou sef la Banca Romaneasca

05.04.2005, 19:19 24

Banca Romaneasca, filiala locala a celui mai mare grup financiar elen - Banca Nationala a Greciei - are un nou director general in locul lui Petru Rares, care a condus banca inca de la infiintare, in 1993.
Andreas Maragkoudakis, bancher elen cu experienta de peste 30 de ani, inclusiv pe piata locala, a fost numit in functia de director general si vicepresedinte al Consiliului de Administratie.
Decizia de schimbare a managementului a fost luata la Adunarea Generala a Actionarilor, care a avut loc la sfarsitul lunii februarie.
Maragkoudakis lucreaza in sistemul bancar romanesc de aproape sapte ani, ocupand de-a lungul timpului functiile de vicepresedinte in cadrul Alpha Bank Romania si Bancpost.
Inainte de venirea in Romania, Maragkoudakis a lucrat in functii de conducere in cadrul mai multor banci, de la American Express la Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank Ergasias, acumuland astfel o experienta de peste 30 de ani in domeniul financiar - bancar.
Petru Rares va ocupa in continuare functia de membru al Consiliului de Adiministratie al bancii si pe cea de Senior Country Advisor pentru Grupul National Bank of Greece (Banca Nationala a Greciei), principalul actionar al Bancii Romanesti. El spune ca schimbarea de management a urmarit imbunatatirea perceptiei grupului pe piata autohtona.
"Decizia a fost luata pentru binele bancii si al grupului. In continuare se va vedea o intensificare a prezentei grupului pe piata romaneasca. Va fi vorba de realizarea unei sinergii de grup, de coordonare a eforturilor firmelor care reprezinta grupul pe piata autohtona pentru a obtine efecte optime. E important sa putem asigura, din punctul de vedere al pietei autohtone, o sinergie de grup, asa cum este cazul tuturor grupurilor straine care actioneaza aici", a declarat pentru ZF Petru Rares.
Banca Romaneasca, membra a grupului National Bank of Greece, a operat recent o majorare de capital de aproximativ 28,8 milioane de euro prin aportul in numerar al actionarului principal, fondurile urmand sa fie utilizate pentru a sustine dezvoltarea bancii, in incercarea de a recupera terenul pierdut. Capitalul social al bancii a ajuns astfel sa depaseasca 41 de milioane de euro, propulsand banca in topul celor mai capitalizate institutii de credit din sistem.
In ciuda fortei actionarului principal, un jucator de top pe piata elena, Banca Romaneasca a incheiat anul trecut cu active de 222 de milioane de euro si o cota de piata de aproximativ 1%, care o plaseaza in randul bancilor din segmentul al doilea. National Bank of Greece si-a anuntat insa intentia de a face o noua achizitie pentru a-si asigura o crestere mai rapida. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO