Prima pagina

Hrebenciuc, Georgescu si Teculescu vor un CAR locativ

19.12.2001, 00:00 23



Deputatii PSD Viorel Hrebenciuc, Florin Georgescu, Costantin Teculescu, Neculai Grigoras si Aurel Gubandru au depus o propunere legislativa privind economisirea si creditarea in sistem colectiv, prin care, in baza sumelor economisite, cetatenii obtin prime anuale si apoi, un credit in conditii avantajoase pentru finantarea constructiei de locuinte, cumpararea de locuinte noi sau modernizarea, renovarea si extinderea celor existente.

Proiectul de act normativ isi propune sa rezolve finantarea pe termen lung a domeniului locativ, prin economisire sau creditare in sistem colectiv, ce se va realiza prin case sau banci de economii pentru domeniul locativ.

Astfel de institutii pot functiona doar in baza autorizatiei emise de BNR si se constituie sub forma juridica de societate pe actiuni, ca filiale ale bancilor sau caselor de economii persoane juridice romane sau straine.

Actionarii majoritari ai caselor de economii pentru domeniul locativ pot fi exclusiv banci sau case de economii, iar cei minoritari pot fi banci, case de economii, societati comerciale din domeniul imobiliar, societati de asigurari, organe ale administratiei centrale si locale, daca legea permite, precum si persoane fizice. Participatia persoanelor fizice nu poate depasi 5% din capitalul social.

BNR stabileste capitalul social al caselor de economii, dar acesta nu poate fi mai mic decat nivelul minim al celui stabilit pentru banci. Acest tip de case de economiii este scutit de mentinerea rezervei minime obligatorii la BNR.

Activitatile permise acestor case sunt multiple si se refera, in afara domeniului de baza, la primirea de imprumuturi, efectuarea de plasamente in active, care au grad de risc intre 0% si 20%, transferuri de fonduri, consultanta financiar-bancara.

Creantele care provin din acordarea de credite pentru activitati in domeniul locativ nu poate depasi 75% din valoarea finantarilor in baza contractelor de economisire-creditare si a finantarilor anticipate si intermediare pe baza acestui tip de contracte.

Propunerea legislativa detaliaza autorizarea, reglementarea si supravegherea caselor de economii pentru domeniul locativ, care revine BNR.

Fiecare client pesoana fizica de cetatenie romana, cu domiciliul stabil in tara beneficiaza de o prima de stat pentru depunerile anuale efectuate in baza unui contract de economisire-creditare.

Nivelul primei este de 30% din suma economisita in anul respectiv, dar nu poate depasi nivelul salariului mediu anual brut pe economie. In cazul in care o persoana are mai multe contracte si primele depasesc prima maxima admisa pentru acel an, suma primelor trebuie limitata la aceasta.

Prima se acorda de catre Ministerul Finantelor Publice dupa expirarea fiecarui an calendaristic, in baza solicitarii adresate de client, in termen de maximum 60 de zile si se vireaza in contul clientului.

Pentru a beneficia in mod constant de prima, contractele trebuie sa aiba o durata de minim 5 ani si este obligatoriu ca, inainte de expirarea termenului de economisire, sa nu se fi efectuat restituiri totale sau partiale din sumele economisite.

Clientii care au incasat primele, incalcand dispozitiile legii, sunt obligati sa le restituie in maximum 90 de zile de la incasarea lor. Primele acordate si dobanzile bonificate la depozitele clientilor nu se includ la calculul impozitului pe venitul global.

In expunerea de motive se arata ca rata dobanzii la economii, cat si rata dobanzii la credit sunt mai mici decat ratele dobanzilor pe piata. Prin acumularea soldului economisit, clientul bancii obtine dreptul de a primi un credit cu o rata a dobanzii fixa avantajoasa pe un termen lung de timp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24