Prima pagina

Imperiul imobiliar al lui Tiriac iese la vedere

Imperiul imobiliar al lui Tiriac iese la vedere

Ion Tiriac este considerat cel mai bogat roman, cu o avere care depaseste un miliard de euro

05.07.2006, 19:29 462

Omul de afaceri Ion Tiriac este unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri de pe piata Capitalei, detinand direct si indirect o suprafata de pana la 150 de hectare, au declarat pentru ZF surse de pe piata.
Tiriac si-a construit discret un imens imperiu imobiliar, cea mai mare parte fiind concentrata in zonele din apropierea aeroportului Otopeni, situat la nord de Bucuresti, unde omul de afaceri are circa 100 de hectare, a caror valoare se situeaza in jurul a 100 de milioane de euro, potrivit unor estimari facute de surse de pe piata imobiliara.
Alte terenuri sunt detinute in zona Jandarmeriei, tot in nordul Capitalei, in apropierea autostrazii Bucuresti - Pitesti (in zona de vest), in zona Chitila, precum si suprafete mai mici in diferite locatii din Bucuresti.
Tiriac este astazi unul dintre mogulii pietei imobiliare. Un alt mare proprietar de terenuri este Gigi Becali, finantatorul clubului de fotbal Steaua Bucuresti. Ambii detin sute de hectare in zona de nord a Capitalei, unde in acest moment sunt cele mai scumpe terenuri din Romania. Potrivit studiilor de piata, pretul poate ajunge la 100 - 180 euro pe metru patrat.
Omul de afaceri nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei.
Tiriac s-a decis sa faca uz de arsenalul sau imobiliar redutabil pentru a dezvolta puternic activitatile firmei sale, care opereaza curse aeriene pentru oamenii de afaceri.
Astfel, omul de afaceri vine cu un aport in natura constituit dintr-un teren de 48,3 hectare pentru a majora capitalul social al firmei Ion Tiriac Air de la 11,5 milioane euro la 60,9 milioane de euro, potrivit datelor prezentate in Monitorul Oficial. Valoarea terenurilor a fost stabilita la 49,4 milioane euro (176,4 milioane lei), potrivit raportului de evaluare realizat de firma Tehnoconcept Expert.
Terenul, aflat in zona localitatii Otopeni (jud. Ilfov), cuprinde mai multe parcele intre 4 si 5.400 metri patrati. Loturile de teren respective au fost vandute in perioada 1998 - 1999 de catre sotii Dumitru si Aurica Luca o parte catre Tiriac, iar restul catre sotii Dan si Regina Petrescu. Ulterior, sotii Petrescu au cedat prin vanzare in 2003 terenurile cumparate tot catre Tiriac.
"Avem planuri de dezvoltare pentru Tiriac Air si lucram acum la definitivarea lor. De aceea si mizam pe cresterea veniturilor in acest an. Terenul era in proprietatea lui Ion Tiriac, dar am decis sa-l includem in capitalul social al companiei pentru a sustine planurile de dezvoltare pe care le avem, finantarile viitoare, operatiunile curente ale firmei", a declarat pentru ZF Anca Ioan, directorul general executiv al Tiriac Holdings.
Firma Tiriac Holdings controleaza direct sau indirect conglomeratul de business construit de Tiriac in sectorul bancar, al asigurarilor, leasing auto sau real estate.
Planurile pentru Ion Tiriac Air indica o cifra de afaceri pentru acest an de circa 8,4 milioane de euro, in crestere cu 20% fata de anul anterior.
Compania opereaza zborurile de pe propriul terminal business din aeroportul Otopeni. Ion Tiriac Air detine o aeronava Boeing 737-300 cu 44 de locuri, o aeronava Gulfstream 200 cu noua locuri si doua elicoptere - unul cu patru locuri, altul cu sase locuri.
Dupa majorare, capitalul firmei este detinut de catre Ion Tiriac (81,2%), Tiriac Air Services Ltd Cipru (18,1%), Eher Holdings Limited Cipru (0,1%), Mappoint Holdings Limited Cipru (0,1%) si Ion Alexandru Tiriac (0,1%), potrivit datelor din Monitorul Oficial.
Grupul inglobeaza activitatea Bancii Tiriac, a carei fuziune cu HVB Bank se apropie de final, compania de asigurari Allianz Tiriac (unde pachetul majoritar este detinut de catre grupul german Allianz), Tiriac Leasing, grupul de firme din domeniul auto care importa si distribuie unsprezece marci de automobile printre care se numara Ford, Mercedes, Hyundai sau Mitsubishi.
Tiriac se concentreaza acum pe real estate, care a devenit directia strategica de dezvoltare a businessului grupului de firme Tiriac.
Recent, conducerea grupului Tiriac a anuntat ca are in plan sa dezvolte proiecte imobiliare de peste 500 de milioane de euro.
Cel mai important proiect vizeaza dezvoltarea unui ansamblu de locuinte de lux "La Stejari" in apropierea padurii Baneasa, cu o valoare estimata la 300 mil. euro. Proiectul este dezvoltat pe un teren de 10 hectare, achizitionat de Tiriac in 2004.
Omul de afaceri vrea sa construiasca ansambluri rezidentiale de lux in padurea Baneasa din Capitala pana la imobile de birouri de clasa A si proiecte comerciale sau extinderea retelei de showroom-uri a diviziei auto din grupul sau de firme.
Finantarea proiectelor imobiliare ale lui Tiriac vor fi asigurate atat din surse proprii, cat si din finantari atrase, cum sunt imprumuturile bancare.
Strategia lui Tiriac pe piata imobiliara se axeaza pe dezvoltari, si nu pe achizitii, care sunt mai degraba resortul fondurilor de investitii.
Sectorul de real estate din Romania este cotat acum ca una dintre cele mai atractive oportunitati de afaceri din Europa, investitorii straini si locali pornind o adevarata vanatoare de proprietati imobiliare si de proiecte, atrasi de ratele inca mari de profit de aici comparativ cu alte piete.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO