Prima pagina

In outsourcing e riscant sa pariezi 100% pe Bucuresti

22.08.2007, 19:20 23

Costurile cu forta de munca si aprecierea leului fata de euro si dolar fac din Bucuresti o locatie riscanta pentru afacerile de outsourcing, o alternativa fiind crearea de centre de suport in Brasov, Iasi sau Republica Moldova.
"Este dificil sa faci astazi offshore la Bucuresti, costurile fiind prea ridicate pentru a ramane competitivi. In Bucuresti, o politica orientata 100% catre piata offshore mi se pare riscanta pe termen scurt si mediu pentru ca multe salarii din domeniul IT nu mai permit o patrundere pe pietele europene precum Spania, Italia sau Portugalia. Iar cresterea pe care leul a inregistrat-o in ultimele luni in fata euro si in special a dolarului nu simplifica deloc situatia", a declarat pentru ZF Monica Jiman, director de vanzari al Pentalog Romania, filiala locala a companiei franceze furnizoare de servicii de consultanta si dezvoltare software.
Francezii detin in Romania trei birouri, in Brasov, Bucuresti si Iasi si este prezenta si in Republica Moldova, cu un birou deschis in urma cu aproape doi ani la Chisinau.
Pentalog Romania are in prezent 88 de angajati, dintre care 55 la Brasov, 27 la Bucuresti, in timp ce agentia din Iasi detine 6 angajati, dupa cele doua saptamani de la deschidere.
"De la inceputul acestui an am recrutat 50 de persoane, in Romania si Republica Moldova, ceea ce a reprezentat o crestere pe primul semestru de 110%", explica Monica Jiman.
Daca pana recent, marii jucatori din outsourcing, precum Accenture sau Genpact, alegeau sa isi deruleze operatiunile numai in Bucuresti, acestia au inceput sa se orienteze si catre provincie, Genpact urmand sa deschida la Cluj un call-center, unde a anuntat ca va angaja cateva sute de oameni.
Salariul mediu net oferit in Moldova este cu 150 de euro mai mic decat cel oferit in Bucuresti (400 de euro), iar in Capitala se inregistreaza un ritm anual de crestere a salariilor pana la de trei ori mai mare (de 15%) decat in estul tarii.
Printre clientii Pentalog Romania se numara France Telecom, Societe Generale si furnizorul de solutii automatizate industriale Leroy Somer, in timp ce agentia din Bucuresti este orientata in special catre piata locala, unde compania pune accent pe solutii de tip Business Inteligence. Unul dintre clientii locali este Vodafone Romania.
Pentalog High Tech a consemnat anul trecut, la nivel de grup, venituri de 3,3 mil. euro, din care doar 40% provin din operatiunile biroului din Franta, in timp ce filialele din Romania si Republica Moldova au generat cate 40% si, respectiv, 20% din cifra de afaceri. Compania si-a propus pentru acest an afaceri de cinci milioane de euro, din care 50% sunt asteptate sa fie generate de filiala din Romania, in timp ce operatiunile din Franta vor contribui cu 30%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO