Prima pagina

In vacanta, romanii au cheltuit doua milioane de dolari pe felicitari mobile

In vacanta, romanii au cheltuit doua milioane de dolari pe felicitari mobile
07.01.2004, 00:00 15



Moda felicitarilor de carton expediate prin posta a apus. In Europa, retelele operatorilor de telefonie au fost asaltate in perioada Craciunului si a Anului Nou de utilizatorii care au trimis sute de milioane de mesaje text (SMS) de pe celulare. Romanii nu s-au lasat nici ei mai prejos cheltuind aproape doua milioane de dolari pe urarile mobile in ultima saptamana a anului trecut si in primele zile din 2004.



In zilele de 24, 25, 31 decembrie si 1 ianuarie, romanii care au avut la indemana un telefon mobil au trimis peste 21 de milioane de SMS-uri, cifra in crestere puternica fata de anul anterior, dupa cum spun operatorii.



Varful s-a inregistrat, asa cum era de asteptat, in ultima zi a lunii decembrie, in ajunul Revelionului, cand abonatii companiilor de telefonie mobila au trimis aproape 30% din numarul total al mesajelor expediate in cele patru zile mentionate.



Connex a inregistrat un record de SMS-uri expediate in aceasta perioada (de patru zile) de 11 milioane. Numarul include mesajele trimise atat de abonati cat si de utilizatorii de cartele prepaid. Cresterea fata de anul trecut a fost de 61%, au precizat pentru ZF oficialii Connex.



In reteaua Orange, utilizatorii au trimis in aceasta perioada 10,5 milioane de SMS-uri dintre care peste 10% catre destinatii internationale. Pe 31 decembrie s-au trimis cele mai multe mesaje din reteaua Orange, numarul lor stabilind recordul de 3,3 milioane.



"Raportat la aceeasi perioada de patru zile din anul trecut, s-a inregistrat acum o crestere cu 51% a numarului total de SMS-uri trimise", spun oficialii Orange.



La Zapp, pe 25 si 31 decembrie, numarul mesajelor de tip SMS trimise din reteaua operatorului au crescut de 7-8 ori fata de o zi obisnuita iar in jurul celor doua sarbatori, de 5-6 ori, spun reprezentantii firmei.



Cosmorom, al patrulea jucator de pe piata telefoniei mobile din Romania nu a oferit pana ieri nici un comentariu referitor la traficul de Craciun.



De ce au cheltuit romanii atatia bani ca sa-si felicite apropiatii prin intermediul celularului? Pentru ca pretul mesajelor text este in general redus (7 centi atat la Connex cat si la Orange, 6 centi la Zapp) iar spre sfarsitul anului, operatorii au apelat si la promotii prin care au redus tariful jumatate insa numai in anumite conditii.



Traficul este justificat si de cresterea numarului utilizatorilor de servicii de telefonie mobila. La Orange, cifra precizata de oficiali este de peste un milion de noi clienti in 2003. Astazi urmeaza a fi anuntate rezultatele financiare oficiale ale operatorului.



In luna octombrie, atat Connex cat si Orange ajunsesera la 3 milioane de clienti fiecare. La sfarsitul lui 2002, Connex avea 2,635 milioane de clienti iar Orange 2,2 milioane.



Daca ati fost printre cei care au butonat SMS-uri la celular de sarbatori, cu siguranta vi s-a intamplat ca macar un mesaj sa nu plece catre destinatar din prima incercare. Chiar daca nu se poate vorbi de un blocaj general pe anumite intervale orare cauzat de asaltul asupra retelelor, operatorii admit ca au existat intarzieri in expedierea SMS-urilor. La Orange, spre exemplu, s-a constatat o intarziere medie la livrare de 30 de minute.



Nu se poate spune insa ca romanii au dat bani numai pe mesagerie. Traficul de voce a crescut si el simtitor. De Revelion, in numai sase ore (intre 9 seara si 3 dimineata) s-au efectuat 8.216.000 de convorbiri telefonice din reteaua Orange, cu 48% mai multe fata de acum un an, iar cresterea traficului total (care include convorbirile initiate si primite in reteaua operatorului) au crescut in acelasi interval cu 76% fata de anul anterior.



Totusi, Romania este departe de nebunia SMS-urilor care s-a inregistrat in Europa Occidentala. De pilda,an Marea Britanie, intre miezul noptii de 31 decembrie 2003 si aceeasi ora a zilei de 1 ianuarie 2004, din retelele celor patru principali operatori de telefonie mobila (Vodafone, T-Mobile, Orange si O2) s-au expediat nu mai putin de 111 milioane de mesaje SMS.



In urma cu un an, numarul lor ajunsese la 102 milioane. Ca si in Romania, traficul din retea a facut ca unele urari sa nu ajunga insa la destinatarii lor decat cu intarziere sau chiar deloc.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO