Prima pagina

Incertitudinea si disputa politica domina in cazul rapirii ziaristilor in Irak

01.04.2005, 00:00 27



La o zi dupa transmiterea la televiziunea Al-Jazeera a casetei cu cei trei ziaristi rapiti in Irak, exista in continuare incertitudini legate de originea si pretentiile rapitorilor, circula zvonuri si speculatii care alimenteaza impoteza conspiratiilor, iar clasa politica de la Bucuresti a inceput sa vorbeasca despre retragerea trupelor din Irak.


Imaginea socanta infatisandu-i pe Marie-Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian, Sorin Miscoci si pe omul de afaceri Mohamed Munaf este singurul lucru concret care a aparut in ultimele 36 de ore. Erau in viata si aveau arme deasupra capetelor.


Absenta insa a unei identitati asumate de catre rapitori, ca si lipsa unui pret in schimbul eliberarii lor au alimentat specualtiile privind natura acestei rapiri si mobilul ei.


Intre timp insa s-au mobilizat ziaristii de la Reporters sans frontieres, care au anuntat ca astazi, la sediul de la Paris al organizatiei, va avea loc o conferinta de presa menita sa atraga atentia asupra situatiei critice in care se afla cei trei ziaristi romani.


Oficialii de la Bucuresti au folosit discretia si ieri, doar un comunicat laconic de la Cotroceni informand ca "autoritatile romane colaboreaza cu aliatii pentru gestionarea situatiei". Presedintia a precizat, de asemenea, ca "singurul obiectiv al institutiilor statului roman este aducerea acasa, in cele mai bune conditii, a celor trei ziaristi".


Desi nu s-a pus problema vreunei solicitari in privinta retragerii trupelor romane din Irak, la Bucuresti s-au facut auzite voci de politicieni care spun, pentru prima data, ca s-ar cuveni ca militarii romani sa revina acasa.


Declaratia a venit din partea lui Victor Ponta, acum deputat PSD si lider al tinerilor principalului partid de opozitie, care a fost intarita la numai cateva ore si de catre Ion Iliescu, acum senator, iar la momentul deciziei politice de a trimite trupe in Irak, presedinte al Romaniei. Fostul presedinte Ion Iliescu apreciaza ca pe la mijlocul acestui an s-ar putea lua in discutie retragerea militarilor romani din Irak, in conditiile in care se va normaliza situatia in aceasta tara.


Iliescu a amintit ca reprezentanti ai PSD au facut o declaratie, mai demult, legata de prezenta militarilor romani in Irak, ca aceasta va fi "limitata in timp", pana la momentul in care lucrurile se normalizeaza, si a apreciat ca aceasta chestiune ar putea fi luata in discutie la jumatatea anului.


Fostul sef al statului a precizat ca este vorba de un calcul al PSD legat de momentul pana cand pot fi angajati militarii romani in Irak. "Si noi faceam niste presupuneri: ca s-ar putea, spre mijlocul acestui an, lucrurile sa se mai linisteasca si sa nu mai fie necesara prezenta noastra. Cum anume, este actuala conducere a tarii care va decide", a afirmat fostul presedinte.


Ziaristi si civili ai acestor tari, la care se adauga si o serie de cetateni italieni sau britanici, au fost tinta rapitorilor irakieni. Toti au provenit din tari indiferent de atitudinea pe care au avut-o fata de invazia din Irak. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO