Prima pagina

Indienii ofera 200 mil. dolari pentru Terapia Cluj

15.03.2006, 00:00 12

Companiile indiene Ranbaxy Laboratories si Lupin Laboratories au inaintat oferte de aproximativ 200 de milioane de dolari pentru preluarea producatorului de generice Terapia din Cluj, potrivit publicatiei indiene Financial Express. Afacerea urmeaza sa fie finalizata la sfarsitul acestei luni, potrivit acelorasi surse. De vanzare se ocupa la Londra banca de investitii Merrill Lynch.

"Intotdeauna a existat un interes crescut pentru companiile profitabile. In ultimul timp exista un interes foarte mare pentru Romania nu numai in domeniul farmaceutic", a declarat Stephen Stead, directorul general al Terapia.

El a adaugat ca in prezent Terapia se concentreaza atat pe dezvoltarea companiei pe plan intern, cat si pe expansiunea pe piata internationala. In ceea ce priveste strategia externa, ea imbraca pentru moment forma exportului, insa Stead nu inlatura posibilitatea achizitionarii de jucatori in strainatate.

In prezent compania este detinuta de fondul american de investitii Advent International, care a achizitionat-o in urma unei tranzactii de 45 mil. $, incheiata in august 2003.

"Monitorizam cu atentie tari precum Polonia, Rusia, Bulgaria si Turcia, deoarece sunt piete foarte dinamice", a afirmat Stead. El a mai spus ca o decizie in acest sens este posibila in cursul acestui an. Terapia a achizitionat anul trecut Pharmaplant Biogalenica si Promedic, doua companii producatoare de medicamente din Bucuresti.

Exporturile companiei s-au concretizat in 2005 in vanzari de 11 milioane de dolari, iar estimarile pentru acest an indica o crestere a cifrei de export pana la 13 milioane de dolari.

Obiectivele grupului Terapia pentru acest an includ o crestere cu peste 30% a vanzarilor comparativ cu 2005, adica peste 100 de milioane de dolari.

Conform datelor Cegedim, Terapia ocupa locul opt pe piata farmecutica romaneasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO