Prima pagina

ING cu ochii in vitrine

28.05.2001, 00:00 16



Chiar daca in acest moment nu se ia in considerare vreo achizitie pe piata bancara romaneasca, grupul financiar olandez ING nu exclude interesul pentru preluarea in viitor a unei banci de talie mare.

" In acest moment nu luam in calcul achizitia unei banci, dar nu pot sa spun ca nu am fi interesati in viitor", a declarat pentru Ziarul Financiar, Ralph Hamers, directorul general al sucursalei de la Bucuresti a ING.

El a mentionat ca un eventual interes se va axa asupra unei banci de aceleasi dimensiuni ca ING, sau mai mari, din punct de vedere al operatiunilor pe piata romaneasca. "Eu nu pot sa dau nici un nume", a mentionat Hamers.

In acest moment ING se afla pe locul patru in sistemul bancar romaneasc, din punct de vedere al activelor bilantiere, dupa BCR, BRD-Groupe Societe Generale si CEC.

Hamers a mentionat ca ING este interesata de o eventuala achizitie "datorita angajamentului pentru Romania si rezultatele (n-r.-foarte bune) operatiunilor dezvoltate aici".

ING a intrat in Romania in 1994. Totalul angajamentelor asumate in acest moment pe piata romaneasca este de peste 800 milioane de dolari. Romania este dupa Polonia, piata cu cel mai mare succes pentru ING in regiune.

Grupul olandez are pe piata romaneasca operatiuni de banca comerciala, de asigurari si de banca de investitii.

BCR este cea mai mare banca din Romania, cu o cota de piata de 30%. BCR se afla inca in proprietatea statului (70% din actiuni), autoritatile anuntand ca in doi ani de zile s-ar putea finaliza privatizarea ei.

BRD este detinuta de grupul francez Societe Generale, statul mai detinand un pachet rezidual de actiuni(7,32% din capitalul social).

CEC este in proprietatea integrala a statului, trecand in prezent printr-un proces de restructurare. ING este consultantul CEC in acest proces. Nu se stie foarte clar daca statul va decide ca si CEC sa fie scos la privatizare sau sa redevina exclusiv o casa de economii pentru populatie.

ING a recomandat recent ca CEC sa functioneze in continuare ca banca comerciala, axata pe operatiuni de retail.

Conform unui studiu al companiei de audit PricewaterhouseCoopers(PWC), sectorul bancar romanesc experimenteaza acum o perioada de cresteri enorme, cu o potentiala crestere exploziva pe termen mediu.

"Aceasta va oferi oportunitati uriase si venituri bancilor care recunosc mediul in schimbare si sunt pregatite sa actioneze ca un catalizator al sectorului in expansiune, desi vor fi intalnire riscuri enorme , de-a lungul timpului", se arata in raportul PWC.

Sectorul bancar are un total de active bancare de aproximativ 10 miliarde de dolari.Consolidarea din acest sector este larg prevazuta astfel ca bancile cauta masa critica necesara care sa genereze economii de dimensiuni si inn cele din urma venituri mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO