Prima pagina

ING modifica recomandarea privind actiunile Petrom, la "pastreaza"

13.06.2008, 13:21 17

ING a modificat recomandarea privind actiunile Petrom, de la "cumpara" la "pastreaza", din cauza evolutiei climatului macroeconomic din Romania si a riscului ca pe termen scurt compania sa achite redevente mai mari. De asemenea, banca a urcat pretul tinta pentru un titlurile Petrom de la 0,514 lei/actiune la 0,576 lei/actiune.

"Vedem bune posibilitati de crestere pentru Petrom. Principalul risc pe termen scurt ramane majorarea redeventelor. In orice caz, credem ca in 2008 aceasta posibilitate este redusa", se arata in analiza ING.

ING apreciaza ca riscurile macroeconomice in Romania sunt cele mai ridicate din statele din Europa centrala si de est, in timp ce pentru Petrom principala amenintare este cresterea costurilor de productie.

"Ne asteptam ca eforturile Petrom de reducere a costurilor si de crestere a eficientei sa nu aiba efect in reducerea costurilor pe baril (...). Achizitia Petromservice ar putea scadea costurile de productie cu 1,5 dolari pe baril echivalent petrol, dar acest nivel este aproape neglijabil din cauza avansului rapid al preturilor", potrivit ING.

ING apreciaza ca Guvernul nu va majora, pana la alegerile parlamentare din noiembrie, pretul reglementat al gazelor naturale, in special din motive politice, iar Petrom, care a semnat cu Guvernul un acord pentru finantarea populatiei cu venituri reduse la plata gazelor, va beneficia in continuare de taxe reduse.

"Aceasta intelegere, care estimam ca va avea un impact material minor asupra Petrom, continua sa permita Guvernului sa creasca pretul gazelor mai tarziu. Asta ar putea insemna ca actualul sistem de taxe favorabil companiei nu se va schimba (...). Ne asteptam ca preturile gazelor sa ramana sub controlul statului pana in 2010, dupa care ar trebui sa ajunga la nivelul celui de import".

Analistii ING sunt sceptici in privinta atingerii de catre Petrom a tintelor privind reducerea costurilor, iar avansul preturilor hidrocarburilor va compensa impactul costurilor ridicate in 2008 si 2009, dar ar putea fi un risc major pe termen lung.

"Provocarea pentru Petrom ramane de a incetini cresterea costurilor de productie a petrolului, generate de avansul preturilor, intarirea leului fata de dolar, si cresterea costurilor cu forta de munca. Ne asteptam ca Petrom sa aiba costuri mai mari in viitor", se arata in analiza ING.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO