Prima pagina

INS: Salariul mediu nominal net a crescut in noiembrie cu 3,4%

11.01.2008, 12:31 15

Salariul mediu nominal net a crescut, in luna noiembrie din 2007, comparativ cu luna precedenta cu 3,4%, la 1.121 lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Avansul a fost de 37 de lei comparativ cu octombrie 2007, se arata intr-un comunicat al INS.

Totodata, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.522 lei, cu 3,5% mai mare comparativ cu octombrie 2007.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de transporturi aeriene (2.768 lei), iar cele mai mici in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, (645 lei).

Pe locul doi in topul celor mai ridicate salarii s-au situat activitatile de intermediere financiara, valoarea medie a castigului net fiind de 2.765 lei.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Cresterile salariale din luna noiembrie au fost generate de acordarea de prime ocazionale, sumelor din profitul net, negocierilor de salarii si realizarilor de productii mai mari, se arata in comunicat.

Astfel, cresterile au fost de peste 12% in activitati de asigurari si ale caselor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale) si intre 5% si 11% in sanatate si asistenta sociala, administratie publica, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale caselor de pensii).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO