Prima pagina

Liste unice pentru minoritati, in toata tara

16.10.2000, 00:00 14



Organizatiile minoritatilor nationale au sanse sa aiba mai multi reprezentanti in Parlament,an viitorul mandat, considera liderii politici ai acestor formatiuni, in conditiile in care la alegerile din aceasta toamna, ele pot depune aceeasi lista de candidati in mai multe circumscriptii electorale.

Guvernul a modificat vineri, prin Ordonanta de Urgenta, Legea pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, astfel incat, organizatiile cetatenilor apartinand unei minoritati nationale care participa la alegeri, sa sustina aceiasi candidati in mai multe judete.

In actualul mandat, minoritatile nationale care nu au intrunit numarul de voturi necesar care sa le permita trecerea pragului parlamentar, au fost reprezentate "din oficiu" de cate un deputat. Astfel, cu exceptia minoritatii maghiare care are grup parlamentar distinct, in Camera Deputatilor sunt 17 parlamentari care reprezinta celelalte minoritati nationale.

Liderii politici ai organizatiilor minoritatilor nationale considera ca noua reglementare adoptata de Guvern este in avantajul lor, permitandu-le sa "adune" toate voturile la nivel national.

Rromii vor fi avantajati de aceasta modificare legislativa pentru ca in zonele cu mai slaba reprezentare, acest neajuns poate fi acoperit prin votul celorlalti cetateni majoritari care vor sustine candidatii minoritatii respective, a declarat ieri deputatul Madalin Voicu.

"Minoritatile au astfel posibilitatea de a se exprima pe o lista generala de candidati si de a promova personalitatile etniei respective", a argumentat Voicu. In aceste conditii, el spera ca rromii sa poata obtine la apropiatele alegeri suficiente voturi pentru a constitui grup parlamentar propriu.

"Din nefericire, in acest mandat UDMR a fost purtatorul de cuvant neautorizat al minoritatilor, dar aceasta organizatie si-a facut lobby siesi, neglijand problemele celorlalte minoritati", a apreciat deputatul rromilor.

De altfel, Voicu a mai spus ca propunerea de modificare a Legii electorale a fost formulata si inaintata Guvernului de el impreuna cu reprezentantul armenilor, Varujan Pambuccian.

Reprezentantul Uniunii Armenilor a refuzat sa comenteze reglementarea adoptata de Executiv pana cand aceasta va fi publicata in Monitorul Oficial.

Posibilitatea de a depune aceeasi lista de candidati in mai multe judete "ne permite ca voturile obtinute sa nu mai fie raspandite si ne ajuta sa ramanem o comunitate unita", considera reprezentantul Uniunii tatarilor turco-musulmani, Nusfet Saganal. Totusi, el nu crede ca modificarea legii va permite minoritatii pe care o reprezinta sa aiba mai mult de un reprezentant in Parlament.

De aceeasi parere este si deputatul Uniunii sarbilor din Romania, Slavomir Gvosdenovici. In plus, el crede ca modificarea va face ca pe listele de candidati sa nu poata patrunde persoane care sa nu reprezinte minoritatea pentru care candideaza.

Totusi, deputatul minoritatii sarbe considera ca modificarea legislativa a fost facuta tarziu intrucat listele electorale au fost deja stabilite de catre aceste organizatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO