Prima pagina

Macedonia a reluat ofensiva impotriva rebelilor

29.03.2001, 00:00 13



Trupele macedonene au lansat o noua ofensiva impotriva ultimelor pozitii detinute de rebelii albanezi in fosta republica iugoslava.

Zona din jurul orasului Tetovo a fost relativ calma dupa asaltul de doua zile lansat duminica de armata macedoneana si soldat cu ocuparea satelor albaneze de pe dealurile din regiune. O parte din cei 30.000 de refugiati care plecasera din Tetovo incepusera chiar sa se intoarca, relateaza CNN.

"Incepand din aceasta dimineata, fortele de securitate macedonene au intrat din nou in actiune pentru a-i respinge pe teroristii aflati de-a lungul granitei de nord, unde s-au inregistrat provocari", a anuntat purtatorul de cuvant al armatei, Blagoja Markovski.

El a precizat ca armata si politia actioneaza acum in apropiere de satele Brest, Malino Malo si Gosince, unde s-au inregistrat confruntari armate la inceputul lunii, inaintea celor de la Tetovo.

Tiruri de artilerie au fost auzite si in apropiere de satul Gracani, unde rebelii albanezi atacasera marti fortele macedonene.

"Armata va ocupa intreaga granita, pentru a asigura un control mai bun al regiunii", a spus Markovski.

Comandantul Sokoli, unul dintre liderii rebelilor albanezi, a spus ca oamenii sai sunt furiosi din cauza reluarii atacurilor trupelor macedonene, in ciuda ofertei lor de incetare a focului.

"Am anuntat un armistitiu, dar macedonenii ne provoaca continuu. Suntem gata sa purtam un razboi total in zonele pe care le controlam", a spus Sokoli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO