Prima pagina

Marubeni s-a aliat cu General Electric pentru Electroputere

11.07.2001, 00:00 26



Compania japoneza de comert Marubeni Corporation, una dintre cele mai mari din lume, a intrat in cursa privatizarii producatorului de locomotive Electroputere Craiova. Marubeni s-a alaturat consortiului alcatuit de General Electric si Asociatia Salariatilor Electroputere (Elpas).

"Consideram ca, alaturi de General Electric si Marubeni, formam un consortiu puternic, capabil sa faca din Electroputere o companie eficienta", a declarat pentru Ziarul Financiar Petre Sabaila, director general al Electroputere si presedinte al Elpas.

Reprezentantii General Electric in Romania nu au putut fi contactati.

Electroputere este cea de-a doua companie romaneasca pentru care Marubeni si-a manifestat interesul. Casa de comert japoneza a intentionat in toamna anului trecut sa participe la privatizarea producatorului de aluminiu Alro Slatina, fiind cotata ca una dintre favoritele cursei datorita puternicei divizii de comert cu metale de care dispune.

Marubeni are peste 646 de filiale in lume, 5.344 de angajati, si a desfasurat anul trecut operatii de comert in valoare de 9.436,9 miliarde de yeni (75,5 miliarde de dolari), obtinand un profit net de 15 miliarde de yeni (120 de milioane de dolari).

Compania japoneza este formata din 12 divizii, care acopera aproape toate domeniile: metale feroase si neferoase, energie electrica, textile, industrie chimica, produse agricole, servicii financiare, IT, etc.

Una dintre cele mai importante divizii este cea de comert cu masini industriale de toate tipurile si cu mijloace de transport, formata din 100 de companii la nivel mondial.

In prezent, pentru vanzarea pachetului de 62,46% detinut de Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) la Electroputere, se poarta negocieri cu trei consortii.

In afara de Elpas, pentru producatorul de locomotive au mai depus oferte grupul german Siemens si un consortiu format din compania americana General Motors si cea germana Karsdorfer.

Electroputere are peste 5.000 de angajati si este principalul producator roman de transformatoare de putere, masini electrice, echipamente pentru inalta tensiune, locomotive si tramvaie.

Interesul marilor companii internationale pentru Electroputere vine, spun analistii, in special datorita potentialului companiei de extindere pe piata externa.

Societatea din Craiova a inregistrat, anul trecut, un profit de 91 miliarde lei, la o cifra de afaceri de 974,7 miliarde lei. Datoriile Electroputere erau, la aceeasi data, de 394 miliarde lei, capitalul social fiind de 122,9 miliarde lei.

Evolutia rezultatelor financiare in primul trimestru al acestui an a fost mai putin favorabila, compania inregistrand pierderi de 945 milioane de lei.

Actiunile Electroputere, cu o valoare nominala de 1.000 de lei, sunt listate la Bursa de Valori, ultimul pret fiind de 890 de lei. La inceputul anului, actiunile Electroputere se tranzactionau intre 200 si 300 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO