Prima pagina

Miliardarul Zoltan Teszari detine 43% din operatorul telecom RCS&RDS

Miliardarul Zoltan Teszari detine 43% din operatorul telecom RCS&RDS

Click pentru imaginea marita

09.07.2008, 18:09 574

Omul de afaceri Zoltan Teszari, 38 de ani, detine controlul operatorului telecom RCS&RDS printr-un pachet de 43,01% din actiuni, titlurile fiind detinute in mod direct si prin alte doua companii (RCS Management si Cable Communications Systems N.V.).
Informatiile apar pentru prima oara public in prospectul realizat anul trecut de RCS&RDS pentru listarea la Bursa din Londra, operatiune care a fost anulata la finele lunii noiembrie a anului trecut din cauza conditiilor nefavorabile de pe pietele financiare internationale.
Operatorul intentiona sa obtina 500 mil. $ (354 mil. euro) din vanzarea unui pachet de actiuni reprezentand 15% din capital, situatie in care operatorul ar fi fost evaluat la 2,5 mld. euro.
Anterior acestor date, singura informatie oficiala disponibila era legata de participatia de 2,03% detinuta in mod direct de Teszari la RCS&RDS.
Teszari este unul din cei mai discreti oameni de afaceri din Romania. El nu a acordat niciodata interviuri si evita orice aparitie in public. Pentru a evita sa fie fotografiat, Teszari participa si la adunarile actionarilor RCS&RDS printr-un sistem de videoconferinta.
RCS&RDS are, de asemenea, o strategie de comunicare discreta - oficialii aparand in public doar de cateva ori pe an - de regula in cadrul evenimentelor telecom.
Imaginea publica a RCS&RDS este Alexandru Oprea, directorul general al companiei, care reprezinta de regula operatorul la evenimente.
Conform datelor din prospectul de emisiune, dupa fondurile de investitii Quadrant si EPIC, care detin 20,23% respectiv 5,48% din RCS& RDS, cei mai mari actionari sunt persoanele fizice Sfetozar Bugarszki (4,41%), Nicusor Dorel Sehelean (4,26%) si Ioan Bendei (3,14%). Alte trei persoane din managementul RCS& RDS detin fiecare pachete mai mici de 1% din companie, in timp ce o serie de alti actionari - care nu sunt mentionati - au aproape 18%. Datele privind structura actionariatului sunt cele valabile la data de 30 iunie 2007.
RCS&RDS, unul dintre cei mai mari operatori telecom din Romania, cu operatiuni si in alte cinci tari din regiune, este lider pe piata locala de servicii de televiziune prin satelit si internet si isi disputa cu UPC prima pozitie de pe televiziunea prin cablu . RCS&RDS este si al doilea jucator de pe piata locala de telefonie fixa, cu peste 1 milion de clienti. RCS&RDS mai deruleaza operatiuni in Ungaria, Slovacia, Cehia, Croatia si Serbia.
Conform unor informatii vehiculate pe piata, banca de investitii Morgan Stanley a purtat acum cateva luni discutii pentru a prelua un pachet de 5% din RCS&RDS, in schimbul a 82 mil. euro. Operatorul ar fi fost astfel evaluat la 1,6 mld. euro.
Alexandru Oprea, directorul general si proprietar a 0,96% din actiunile companiei, a negat insa informatiile vehiculate pe piata. "Informatia nu este reala", a precizat el pentru ZF.
RCS&RDS a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri consolidata de 500 mil. $, in crestere cu 70%. Compania nu a mentionat profitul pe 2007. In 2006 profitul operational consolidat (EBITDA) a fost de 109 mil. $.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO