Prima pagina

Ministerul Muncii: Ordinul privind impozitarea venitului brut nu aduce nimic nou fata de prevederile deja existente

20.02.2008, 14:09 17

Ministerul muncii a declarat ca ordinul ministerial emis in 8 februarie nu aduce modificari prevederilor legale anterioare si doar explica notiunea de "venit brut lunar".

"Urmare a numeroaselor intrebari formulate de agentii economici s-a promovat Ordinul ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse nr.92/2008 prin care se detaliaza atat veniturile brute realizate in bani cat si cele in natura, categorii de venituri care se regasesc si in codul fiscal, fara a aduce nimic nou fata de prevederile legale deja existente", potrivit informatiilor furnizate de minister.

MMFES a explicat ca pana la aparitia Legii 250/2007 pentru modificarea Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, baza de calcul a contributiei individuale o reprezenta salariul individual brut realizat, inclusiv sporurile si adaosurile, in cazul asiguratilor cu contract individual de munca.

Ministerul muncii precizeaza ca aceste venituri constituie baza de calcul a punctajului avut in vedere la stabilirea pensiei, ceea ce conduce la cresterea pensiilor contribuabililor.

Astfel, atat angajatii, cat si angajatorii vor plati impozite pentru toate veniturile banesti, precum si cele primite in natura de la angajatori, cum sunt abonamentele si cartelele telefonice, permisele de calatorie, primele de asigurare sau contravaloarea chiriei oferite de catre companii angajatilor.

De asemena, vor fi impozitate sporurile, indemnizatiile, sumele primite cu ocazia iesirii la pensie si primele primite de angajati cu ocazia sarbatorilor nationale sau religioase si cadourile de 1 iunie pentru copii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO