Prima pagina

Ministrii de externe iau lectii de democratie la Varsovia

26.06.2000, 00:00 13



Ministrii de externe din circa 100 de tari, printre care se afla si seful diplomatiei romane Petre Roman, participa incepand de astazi, la Varsovia, la o conferinta de doua zile pe tema institutiilor democratice si a drepturilor omului, informeaza Reuters. Conferinta sponsorizata de Polonia, Statele Unite, Republica Ceha, Chile, India si Coreea de Sud se va axa pe intarirea institutiilor internationale si pe schimbul de experienta in domeniul construirii unor structuri democratice solide. Printre sponsorii forumului se numara si Fundatiile Freedom House din New York si Stefan Batory din Varsovia, care fac parte din reteaua de organizatii Soros infiintate pentru a promova societatile deschise in fostele state nedemocratice. China si alte state nedemocratice nu vor fi prezente la conferinta. Organizatorii au declarat ca logica procesului este nu de a-i condamna pe cei care nu au fost invitati, ci de a crea un club exclusiv in care statele respective vor vrea eventual sa intre.

"As fi mai mult decat fericit si incantat sa vad China si Irakul intrand in comunitatea statelor democratice. Insa aceasta taxa de aderare la standardele democratice trebuie platita", a declarat ministrul polonez de externe Bronislaw Geremek.

Secretarul de stat american Madeleine Albright, care a sosit in Polonia sambata, a vizitat ieri orasul port Gdansk, leaganul miscarii de opozitie Solidaritatea care i-a ajutat pe polonezi sa inlature de la putere regimul comunist. aeful diplomatiei americane a primit un titlu de onoare din partea Universitatii din Gdansk in semn de recunoastere a contributiei sale la cladirea democratiei in lume. De asemenea, Albright a participat impreuna cu premierul polonez Jerzy Buzek, in orasul Gdynia, la ceremonia de botezare a unei nave de razboi dupa numele unui erou polonez din secolul al XIV-lea, Kazimierz Pulaski. Fregata "Pulaski" a fost facuta cadou de Statele Unite marinei militare poloneze.

Polonia, care a reusit sa instaleze un regim democratic dupa mai bine de 40 de ani de comunism, a intrat in Alianta Nord-Atlantica anul trecut impreuna cu Ungaria si Republica Ceha.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO