Prima pagina

Muntenegru respinge deciziile Belgradului

10.07.2000, 00:00 7



Republica Muntenegru, parte componenta, alaturi de Serbia, a Federatiei Iugoslave, a respins amendamentele constitutionale adoptate joia trecuta de Parlamentul federal de la Belgrad, care ii premit presedintelui Slobodan Milosevici sa candideze pentru un nou mandat la alegerile din 2001, relateaza Reuters si Mediafax.

Guvernul de la Podgorita, intrunit vineri in sedinta extraordinara, a semnat o rezolutie prin care respinge amendamentele respective, rezolutie care a fost adoptata in noaptea de vineri spre sambata de Parlamentul muntenegrean. Forul legislativ de la Podgorita, dominat de partide care sustin pe presedintele pro-occidental Milo Djukanovici, a respins insa o propunere venita din partea unuia dintre aceste partide, de convocare a unui referendum asupra independentei Muntenegrului.

Autoritatile de la Podgorita "nu recunosc si nu accepta schimbarile aduse Constitutiei iugoslave, deoarece acestea au fost adoptate de un Parlament federal ilegal si ilegitim impotriva vointei majoritatii cetatenilor din Muntenegru, printr-o grosolana incalcare a drepturilor constitutionale ale Republicii Muntenegru", se arata in rezolutie.

Documentul cere populatiei din Muntenegru si din Serbia, politiei din Muntenegru si armatei iugoslave sa ramana calma si cere sprijinul comunitatii internationale pentru rezolvarea pe cale pasnica a acestei probleme.

Actuala conducere a Republicii Muntenegru, aleasa in 1997, boicoteaza institutiile federale, in special Parlamentul, considerandu-le ilegale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO