Prima pagina

NATO a obtinut un armistitiu provizoriu in sudul Serbiei

14.03.2001, 00:00 23



NATO a reusit sa obtina ieri o incetare a focului in sudul Serbiei, dupa luni de ciocniri intre fortele iugoslave si rebelii albanezi.

Armistitiul va dura o saptamana, timp in care albanezii doresc sa observe efectuarea de pregatiri serioase pentru negocieri privind cererile lor, relateaza BBC.

Acordul a venit dupa trei zile de negocieri mediate de NATO si prevede intrarea trupelor iugoslave intr-o portiune a zonei demilitarizate care inconjoara provincia Kosovo.

Ambele parti au avertizat insa ca problemele din zona nu sunt nici pe departe rezolvate. "Avem foarte mult de lucru.

Trebuie sa readucem calmul in regiune, trebuie sa asiguram securitatea celor care locuiesc aici si sa le oferim libertate de miscare si dreptul la o viata normala", a spus vicepremierul sarb Neboisa Covici.

ai rebelii albanezi au declarat ca nu exista inca o atmosfera de incredere intre cele doua parti, avertizand ca prezenta fortelor iugoslave in zona demilitarizata ar putea provoca noi probleme.

Comandantul fortei de mentinere a pacii din Kosovo (KFOR), generalul Carlo Cabigiosu, a declarat ca trupele iugoslave vor avea misiunea de a bloca rutele catre sud dintre valea Presevo si Macedonia, unde s-au mutat luptele in ultima perioada.

Princisala motivatie a acestei decizii a NATO consta in dorinta Aliantei de a evita atragerea KFOR in violentele din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO