Prima pagina

Notarii: Tranzactiile imobiliare au scazut cu 5% in iunie

Notarii: Tranzactiile imobiliare au scazut cu 5% in iunie

Valoarea tranzactiilor imobiliare derulate anul trecut a fost de circa 18 mld. euro

28.07.2008, 18:21 17

Numarul tranzactiilor realizate pe piata imobiliara s-a inscris in ultimele doua luni pe o tendinta descendenta, consemnand scaderi de pana la 5% in iunie comparativ cu aceeasi luna a anul trecut, potrivit datelor Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) transmise ZF.
Dupa ce in perioada ianuarie - aprilie s-au inregistrat ritmuri de crestere de 10,3%, 32,3%, 11,2% si 22,5% fata de aceleasi perioade de anul trecut, in mai si iunie numarul tranzactiilor imobiliare a coborat cu 3,5% si respectiv cu 5,3%.
Astfel, pentru luna mai din acest an notarii au legalizat 43.196 de tranzactii, fata de 44.749 in mai 2007, iar in iunie numarul operatiunilor cu imobile a coborat la 40.383, comparativ cu 42.648 in aceeasi luna de anul trecut. Totusi, cumuland valorile raportate de la inceputul anului, se observa ca numarul tranzactiilor imobiliare a ajuns la finele primului semestru la 249.792, cu aproape 10% peste valoarea din acelasi interval din 2007, pe baza inceputului de an mai intens.
In ultimele luni, activitatea pe piata imobiliara a incetinit semnificativ in contextul vestilor negative privind problemele financiare ale unor fonduri straine, precum si al asteptarilor create pe piata in sensul unor scaderi de preturi pe fondul noilor restrictii la creditare pregatite de BNR si al cresterilor de dobanzi si la lei, si la euro. Solutia gasita de unii vanzatori este inchirierea imobilelor pentru a evita reducerea preturilor.
Numarul acestor tranzactii a consemnat o incetinire a ritmului de crestere inca din lunile martie si aprilie, fata de primele doua luni din acest an, tendinta vizibila si la nivelul sumelor incasate din impozitarea tranzactiilor de acest tip.
Notarii au retinut in primele sase luni din acest an impozite pe veniturile din tranzactiile imobiliare in valoare de 586,2 mil. lei (circa 160 mil. euro), in crestere cu 18,3% fata de sumele colectate in perioada similara de anul trecut, de 495,5 milioane de lei.
Sistemul de taxare a tranzactiilor imobiliare a fost modificat incepand cu 2007, taxa de timbru si impozitarea cu 16% a tranzactiilor incheiate de persoanele fizice care realizau profit din vanzarea imobilului fiind inlocuite cu impozitarea tuturor tranzactiilor in care vanzatori sunt persoane fizice, indiferent daca realizeaza sau nu profit. Nivelul impozitului este cuprins intre 1% si 3%, in functie de valoare si data dobandirii.
Potrivit datelor disponibile, la o medie a impozitului incasat de 2%, valoarea totala a tranzactiilor realizate in perioada ianuarie - iunie 2008 a fost de circa 29,3 mld. lei (8 mld. euro). Valoarea impozitelor pe veniturile din tranzactiile imobiliare retinute de notari au totalizat anul trecut 1,2 mld. lei (aproape 360 mil. euro), nivel de peste patru ori mai mare decat in 2006. In anii precedenti, cresterea numarului de tranzactii a fost semnificativa, mai ales pe segmentul rezidential.
Oficialii UNNPR au estimat pentru acest an o crestere de circa 30% a incasarilor, influentata de cresterea preturilor pe piata imobiliara.
Valoarea tranzactiilor imobiliare derulate anul trecut a fost de circa 18 mld. euro, volumul operatiunilor urmand sa depaseasca anul acesta 23 mld. euro.
Presedintele UNNPR, Viorel Manescu, a estimat in ianuarie pentru intreg anul cresterea numarului de tranzactii la peste 500.000, fata de nivelul de 486.000 inregistrat in 2007. Astfel, valoarea medie a tranzactiilor ar fi in jurul a 46.000 de euro. Pe primele sase luni ale acestui an preturile apartamentelor din Bucuresti au stagnat si chiar au scazut cu 6 - 10% in anumite zone, conform indexului imobiliar al ZF. La aceasta situatie au contribuit, conform analistilor, atat majorarea dobanzii de referinta de catre BNR, cat si deprecierea monedei nationale in raport cu euro, avand in vedere ca majoritatea preturilor nu sunt afisate in moneda nationala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO