Prima pagina

Noul sediu al Petrom, in topul tranzactiilor de inchiriere

24.12.2004, 00:00 23

Compania petroliera Petrom SA va avea un nou sediu central din primavara anului viitor, urmand sa-si mute cartierul general in luna martie intr-un imobil de birouri clasa A, in apropiere de Piata Charles de Gaulle.
Contractul de inchiriere a 5.000 de metri patrati de catre Petrom pe cinci ani se ridica la aproximativ 6 mil. euro, fiind una dintre cele mai mari tranzactii de acest tip inregistrate in 2004. Petrom poate decide ulterior pentru o prelungire a perioadei de inchiriere.
Spatiile in care se va muta cartierul general al companiei petroliere ocupa cinci din cele sase etaje ale cladirii, valoarea totala a proiectului dezvoltat de firma TriNation Management & Development fiind de 9,5 mil. euro. TriNation este o companie activa pe piata locala de real estate, prin administrarea de spatii comerciale si dezvoltarea de proiecte imobiliare.
"Schimbarea este necesara atat ca urmare a extinderii companiei, cat si din dorinta conducerii de a asigura conditii mai bune de munca salariatilor, dar mai ales pentru o mai buna reprezentare a celei mai mari companii industriale din Romania", afirma oficialii Petrom. Tranzactia a fost intermediata de catre biroul local al agentiei imobiliare Colliers International.
Cladirea va fi prevazuta cu peste 100 de locuri de parcare destinate in principal companiilor care vor inchiria spatii si, eventual, altor beneficiari.
Imobilul va avea o suprafata totala de 11.000 metri patrati, desfasurata pe doua niveluri subterane, destinate asigurarii locurilor de parcare, parter si sase niveluri cu aproximativ 7.000 de metri patrati de birouri.
Decizia de mutare a conducerii si a staff-ului Petrom din sediul situat in Calea Victoriei, in apropiere de sediul Ministerului economiei si comertului, a fost luata datorita faptului ca imobilul a fost afectat de cutremure si trebuie consolidat, spun surse apropiate companiei. In plus, actualul sediu al Petrom este obiectul unor procese de revendicare din partea fostilor proprietari.
Noul sediu al Petrom este acum in curs de constructie si este localizat intr-o zona ce se prefigureaza a fi viitorul district de afaceri al Capitalei Romaniei, zona care cuprinde axa Piata Victoriei - Piata Charles de Gaulle si imprejurimile. Deja, in acest areal si-au stabilit sediile centrale companii precum Orange, Rompetrol, BRD SocGen, Citibank, Alpha Bank, Connex, HVB sau firme de avocatura mari precum Musat & Asociatii sau Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.
Petrom este cea mai mare companie romaneasca, avand o cifra de afaceri annuala de circa 2 mld. euro si 50.000 de angajati. Compania este liderul pietei petroliere interne si a trecut in urma cu o saptamana in proprietatea grupului petrolier austriac OMV.
Austriecii au platit 1,5 mld. euro pentru a intra in posesia pachetului de 51% din actiunile Petrom, din care 830 mil. euro reprezinta aport la majorarea capitalului social al companiei.
Actiunile Petrom sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, unde capitalizarea bursiera a companiei a ajuns la 4,8 mld. euro la un pret de 3.310 lei per titlu.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO