Prima pagina

Oamenii de afaceri contesta amnistia fiscala de stat

04.09.2003, 00:00 21



Cea mai puternica asociatia a oamenilor de afaceri din Romania - AOAR contesta intentia autoritatilor de a sterge datoriile catre stat a unor companii de stat considerand ca aceasta ataca principiile liberei competitii pe piata si ar putea duce la neacordarea de catre Uniunea Europeana a statului de economie de piata functionala in Romania.



"Prin acest proiect de amnistie, guvernul nu face decat sa mentina niste locuri de munca in mod artificial si sa creeze hazard moral. Managerii companiilor de stat sunt incurajati sa nu se mai lupte pentru ca respectiva societate sa devina eficienta pentru ca stiu ca, la un moment dat, li se iarta datoriile. Prin acest proiect nu se realizeaza decat o confirmare a ineficientei si a unui management neputincios", a declarat pentru Ziarul Financiar Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).



El a adaugat ca pentru a crea locuri de munca reale, autoritatile ar trebui sa sprijine mai mult companiile private. "In loc sa arunce banii de la buget pe fereastra, autoritatile ar trebui sa sprijine sectorul privat, care contribuie in procent de 60% la formarea produsului intern brut al Romaniei - prin rambursarea la timp a taxei pe valoare adaugata (TVA), prin scutirea de impozit pentru profitul reinvestit - pentru a crea locuri de munca reale", a mai spus Pogonaru.



Reprezentantul AOAR sustine ca ar fi mult mai eficient daca aceasta iertare de datorii se face in cazul in care exista oferte de privatizare pentru o companie, iar piata confirma ca o aceasta firma este viabila.



In opinia reprezentantului oamenilor de afaceri, aceasta amnistie ar putea influenta oficialii Uniunii Europene care in luna noiembrie trebuie sa decida daca acorda sau nu Romaniei statutul pe economie de piata functionala.



"Nu poti sa vrei sa primesti statutul de economie de piata functionala in noiembrie cand apari cu o ordonanta de acest tip care nu face altceva decat sa intareasca rolul statului in economie. Prin adoptarea amnistiei fiscale este ca si cum guvernul ar spune <nu cred ca primim statutul de economie de piata functionala>", a mai spus Pogonaru.



Fara sa faca prea mult zgomot, guvernul a decis deja sa stearga datoriile catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale, bugetul asigurarilor de sanatate, bugetul asigurarilor pentru somaj si bugetele locale, inregistrate la data de 31 august 2003, a unor societati din subordinea Ministerului Economiei si a Ministerului Transporturilor.



Aceasta prevedere a fost introdusa in ordonanta de rectificare a bugetului care a fost adoptata in sedinta de guvern de saptamana trecuta.



Cu o zi inainte de adoptare, ministrul finantelor chiar a infirmat ca amnisitia fiscala va face parte din ordonanta de rectificare a bugetului.



Partidele din opozitie, PNL si PD contesta masura adoptata de guvern considerand-o neoportuna si populista.



Conform ultimelor date, societatile mari aflate in subordinea Ministerului Economiei si a Ministerului Transporturilor aveau datorii bugetare de peste 26.000 miliarde lei (circa 710 milioane euro). Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, societatile mari aflate in subordinea Ministerului Economiei si Comertului cu cele mai importante datorii catre bugetul de stat la jumatatea anului sunt Compania Nationala a Huilei Petrosani cu 7.317 miliarde lei, Compania Nationala a Huilei Oltenia - 4.639 miliarde lei si societatea Termoelectrica (2.725 miliarde lei).



In acelasi timp, Compania Nationala de Cai Ferate inregistra obligatii restante la bugetul de stat in valoare de 4.434 miliarde lei, fiind principala societate aflata in subordinea Ministerului Transporturilor cu restante la plata datoriilor bugetare.



Autoritatile au recurs la aceasta amnistie fiscala, intrucat, o data cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, astfel de masuri nu vor mai putea fi luate.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO